Hlavní obsah

Policii trápí odchody, hasiči jsou v klidu

Právo, Jakub Troníček

Zatímco policii bude ke konci roku chybět zhruba 10 procent lidí, hasiče podobný problém netrápí. I když pro ně platí stejný služební zákon, a tedy i stejné výsluhy pro odcházející příslušníky, bude podle posledních údajů chybět pouze jedno procento hasičů.

Článek

"Z našeho pohledu tedy nejde o žádné drama, míra fluktuace není nijak velká a odcházející příslušníky se nám daří nahrazovat novými lidmi, protože o práci u nás je zájem," řekl Právu mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Petr Kopáček.

Doplnil, že za celý letošní rok má od hasičů odejít zhruba 590 lidí a naopak nově přijato má být 490 příslušníků. V současné době přitom slouží 9585 hasičů.

"Navíc předpokládáme, že ve čtvrtém čtvrtletí přijmeme víc lidí, než jich odejde, trend je pozitivní," doplnil Kopáček.

Policie sice letos v létě také poprvé dokázala do svých řad přijmout víc nových policistů, než jich uniformu svléklo, ale celkovou negativní bilanci se jí stále zlomit nedaří. Na přelomu roku tak bude podle nejnovějších údajů policejního prezidia chybět 4882 příslušníků, přitom na začátku letošního roku jich chyběly necelé 2000. Stejně jako u hasičů má přitom většina odcházejících odslouženo více než 20 let.

"Jsou to ti, kteří čekali na výhodnější výsluhy, které jim přinesl nový služební zákon," poznamenal mluvčí prezidia Jiří Vokuš.

Vnitro: důvodů pro odchody je víc

Z analýzy ministerstva vnitra, kterou šéf resortu Ivan Langer (ODS) tento týden přednesl poslancům z bezpečnostního výboru, ale vyplývá, že nový služební zákon jediným důvodem masívních odchodů od policie zdaleka není.

Policisté prý opouštějí zaměstnání také kvůli tomu, že musí na úkor běžného výkonu služby řešit úkoly například pořadatelských služeb. Právo už v této souvislosti před časem informovalo, že policie by se kvůli tomu např. ráda stáhla z fotbalových stadiónů.

Vnitro plánuje, že by se policie nepodílela ani na vyšetřování méně závažných dopravních nehod. Analýza rovněž poukázala na to, že policisté nemají dostatečně moderní vybavení a jejich práce není správně hodnocena. Langer také upozornil, že v policejních řadách je příliš mnoho vedoucích příslušníků, na necelých osm policistů podle něj připadá jeden vedoucí příslušník.

Podle Langerovy mluvčí Jany Malíkové by měla být personální situace v policii stabilizována v horizontu dvou až tří let. Podle ministerstva policie od roku 2003, kdy byl zákon o služebním poměru schválen, nedělala téměř nic pro to, aby očekávaným masívním odchodům příslušníků předešla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám