Hlavní obsah

Kosinová: Chyběla nám podpora vedení policie i ministra

Novinky, znk
PRAHA

Odcházející mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) plukovníka Jana Kubiceho Blanka Kosinová v pondělí uvedla, že ani ona, ani její kolegové neměli podporu policejního prezídia a ministra vnitra. To byl také jeden z hlavních důvodů, proč se rozhodli opustit policii. Řekla to v rádiu Frekvence 1.

Článek

"Slyšíme denně z médií, že máme šéfa (Kubiceho) lháře a křivopřísežníka. Nezaznamenala jsem výzvu prezidenta či ministra vnitra, že je vysoký důstojník a že je nepřípustné ho veřejně urážet," řekla Kosinová. Kromě chybějící podpory ze strany vedení policie a ministra vnitra jí vadí také nezájem společnosti o práci útvaru. Ten opustilo na 50 detektivů poté, co se k tomu rozhodl sám Kubice.

"Domnívala jsem se, že všichni ve vedení jsou policisté předlistopadoví. Nyní nevidím směr, nechce se mi pro takovou policii pracovat," dodala. Podle ní vedení policejního prezídia "vyjadřuje dlouhodobě nepodporu" ÚOOZ, což začalo po odchodu bývalého policejního prezidenta Jiřího Koláře.

Perzekuce byla zahájena podle ní na podzim roku 2005. "V dubnu začalo napadání našich policistů veřejně. Bezprostředně poté, co Kubiceho útvar propojil kauzu biolíh s vraždou podnikatele Františka Mrázka, zabavila Inspekce ministra vnitra policistům počítače," poznamenala mluvčí.

Útvar je perzekuován i nyní

Kubice podle Kosinové opakovaně chodil na policejní prezídium a upozorňoval na prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, ale nikdo si ho nevšímal. Proto se v květnu 2006 obrátil na politiky,  "Šel tam zachránit své lidi," podotkla mluvčí s tím, že není pravda, že by obešel své nadřízené.

Kosinová potvrdila slova bývalého prezidenta Václava Havla, podle kterého je útvar perzekuován i v současné době. "Ví, o čem hovoří. Organizovaný zločin se stále snaží kontaktovat politické špičky. Dnes se ta zpráva naplňuje," uvedla.

Odmítla také nařčení, že její šéf je spojený s ODS: "Odchází za pravicového ministra, ministra ODS, to je snad dostatečný důkaz toho, že nebyl před Sněmovnou propojen s ODS."

Reklama

Související články

Inspekce navrhla obvinit Kubiceho

Inspekce ministra vnitra (IMV) v úterý navrhla obvinit ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a jeho dva podřízené...

Kauza Kubice znovu otevřena

Nejvyšší státní zastupitelství nechalo znovu otevřít kauzu Kubice. V případu byl prověřován šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice...

Výběr článků

Načítám