Hlavní obsah

Úniky informací: všichni bijí na poplach, ale nic nedělají

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na první pohled to vypadá, že policie a justice nemá větší problém. Řeč je o únicích informací z policejních spisů, které nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou v případu vicepremiéra Jiřího Čunka pobouřily natolik, že chtěla do boje povolat i Bezpečnostní informační službu. Když ale přijde řeč na konkrétní opatření, která policie či státní zástupci v boji s úniky učinily, všichni mlčí.

Článek

Třeba informace o miliónech, které si měl ukládat do banky Jiří Čunek v době, kdy pobíral sociální dávky, zřejmě unikly ze spisu. Nejvyšší státní zástupkyně následně odvolala olomouckého vrchního státního zástupce Igora Ištvana za to, že údajně neohlídal své podřízené.

Všichni zúčastnění se shodují, že jde o systémovou chybu. Co ale pro její řešení sami udělali, není snadné zjistit.

Vesecká: vyzvali jsme policii

Nejvyšší žalobkyně však problém ve svém týmu nevidí. "Dotaz na téma problému úniku informací z policejních spisů by měl směřovat spíše na příslušné orgány Policie ČR a nikoli na Nejvyšší státní zastupitelství," vzkazuje mluvčí Vesecké Pavel Foltán.

Vesecká, která stojí v čele nejvyššího státního zastupitelství dva roky, prý 1. listopadu "vyzvala Policii ČR, aby postupovala nekompromisně proti úniku informací z průběhu neskončeného vyšetřování ve vlastních řadách". Odpovídá tak na dotaz, jaké konkrétní kroky za dobu svého působení ve funkci proti únikům podnikla.

V materiálu Reforma policie České republiky, který ve středu předložil bezpečnostnímu výboru sněmovny ministr vnitra Ivan Langer (ODS), se slovní spojení "únik informací" neobjevuje ani jednou.

Podle ministra musí policie změnit styl práce, pak se výsledek dostaví. "Úniky vznikají tím, že přímo konkrétní lidé z masa a kostí, kteří mají služební průkaz anebo jsou státními zástupci, nedělají to, co mají dělat a místo toho dělají, co nemají dělat," uvažuje Langer.

A kdo by měl se systémovými opatřeními přijít? "To si musí udělat policie a zodpovědní policejní funkcionáři," říká Langer.

Martinů: bude víc kontroly

Policejní prezident Oldřich Martinů má program ve třech bodech. "Tím prvním je využití technických prostředků," vzkazuje po svém mluvčím Pavlu Hantákovi. "Z taktických důvodů je nebudeme blíže konkretizovat, neboť by ztratily smysl." Dále plánuje přenesení odpovědnosti na konkrétní zpracovatele spisů a jejich přímých nadřízených. Posledním opatřením je podle něj zvýšení kontrolní činnosti jednotlivých vedoucích pracovníků.

"Musí se změnit práce s informačními systémy, zavést elektronický trestní spis, upravit, kdo s ním nakládá a jak, musí se zlepšit evidence nakládání s odposlechy a musí se změnit řídicí struktura zejména celorepublikových útvarů. Ne že nikdo nezodpovídá za nic, ale budou konkrétní lidé odpovědní za výkon a za ten se všichni budou zodpovídat," vysvětluje nakonec trochu konkrétněji ministr Langer.

Vyšetřování dosavadních úniků informací lze shrnout pod pojem fiasko. "Ne, nebyly," odpovídá ministr vnitra na dotaz, zda v minulosti byly takové případy objasněny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám