Hlavní obsah

Vinaři už vyrazili sbírat ledové víno

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVOSEDLY

Nečekaně brzy vyrazili letos vinaři na sběr hroznů pro ledové víno. V sobotu časně ráno ozářily světla traktorů řádky vinice Petra Marcinčáka u Novosedel na Břeclavsku, aby mohly zmrzlé bobule putovat ke zpracování do lisu.

Článek

"Nečekal jsem, že dříve než výběr z cibéb (označení vína z hroznů napadených ušlechtilou plísní šedou, nebo z přezrálých bobulí, s cukernatostí nejméně 32 stupňů - pozn. redakce) budu sklízet ledové víno," řekl Právu Marcinčák, když obcházel pět hektarů vinice s hrozny, odloženými na pozdní zpracování.

Po předpovědi počasí, ve které meteorologové slibovali na víkend výrazné ochlazení a mrazy pod hodnotu minus deseti stupňů byl ale ve střehu. "Když jsem v pátek večer viděl, že pokles teploty na teploměru venku kopíruje předpovědi, padlo rozhodnutí, že půjdeme sbírat. Ve tři ráno už spadla teplot pod mínus šest stupňů a a dále klesala. Když jsme začali sbírat, bylo už deset pod nulou," dodal. Pro ledové víno je předepsaných nejméně sedm stupňů, takže liteře předpisů vinař bez problémů vyhověl.

Vinaři si pochvalují brzké mrazy

Na ledové víno, případně na podobně vysoce ceněný výběr z cibéb nechal vinař pět hektarů ryzlinku vlašským v mladých vinohradech poblíž Novosedel. Brzký příchod mrazů, který umožnil vznik ledového vína, všechny vinaře samozřejmě těší.

Mimo jiné se jim všem snižují náklady, spojené s nezbytnou ostrahou vinic před zloději. Minimalizuje se také riziko, že venku ponechané hrozny podlehnou hnilobě či nějakým nemocem a plísním. Například vloni měli ledové víno jen ti, kdo vyrazili sbírat časně ráno 28. prosince. To byla jediná, opravdu mrazivá noc.

Ledové víno je exkluzivní záležitost

Ledové a slámové víno či výběr z cibéb patří mezi pomyslné šperky v nabídce vinařů. Jsou také na vrcholu cenové nabídky. Není divu, vždyť u ledového výna je výtěžnost šťávy z hroznů asi do třiceti procent množství, obvyklého při lisování čerstvých hroznů.

U slámového je ještě nižší. Minimální množství šťávy je kompenzováno jejím vysokým obsahem cukru, předepsaný podíl pro ledové víno je nejméně sedmadvacet stupňů. "My se snažíme mít ten obsah nad třicet stupňů, takže nemáme ani třicetiprocentní výlisnost moštu," řekl Marcinčák, podle kterého je právě kvalita konečného produktu důležitější, než kvantita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám