Hlavní obsah

V Chebu se objevily neonacistické letáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

V Chebu se objevily letáky neonacistické organizace Combat 18. Policie zkoumá, jestli jde o trestnou činnost, informovala ve čtvrtek její chebská mluvčí Radka Růžičková.

Článek

"Ve čtvrtek převzali chebští kriminalisté od strážníků Městské policie v Chebu oznámení jednoho z chebských občanů, který zaznamenal v Chebu vylepené letáky s nápisem Combat 18 s vyobrazením keltského kříže symbolizující neonacistickou teroristickou organizaci," uvedla mluvčí.

Na letáku je nadpis "Nadešel čas bojovníků za rasu a národ! I ty můžeš do ruky vzít zbraň, svoji rasu a zem pak chraň". Letáky byly vylepeny mezi 14. a 15. listopadem na různých místech Chebu.

K případu byl přibrán soudní znalec z oboru kriminalistiky, který určí, jak společensky nebezpečný text je. Pachateli by mohlo hrozit obvinění z trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, kde hrozí až tříletý trest.

V případě spáchání trestného činu podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka hrozí trest odnětí svobody až na osm let. "V současné době policisté prověřují, zda se takovéto letáky nevyskytují i na jiných místech chebského regionu," dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám