Hlavní obsah

Pačes kritizoval Julínka kvůli slučování ústavů

PRAHA

Předseda Akademie věd ČR profesor Václav Pačes je znepokojen kroky ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), který plánuje sloučit fakultní nemocnice se špičkovými ústavy. Ministr chce do budoucích univerzitních nemocnic soustředit špičkovou péči i výzkum, Pačes se ale obává, že by to mohlo nepříznivě ovlivnit kvalitu výzkumu.

Článek

Julínek začal připravovat sloučení Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN). Kvůli tomu odvolal ředitele ústavu Pavla Klenera.

"Obávám se, že po organizačním začlenění ÚHKT do VFN nebude snadné excelenci v ÚHKT udržet," vysvětlil.

Pačes byl dva roky předsedou dozorčí rady ÚHKT a je podle svých slov dobře informován nejen o finančním hospodaření této instituce, ale zejména o jejích skvělých vědeckých výsledcích. "Ne dost uváženými změnami bychom mohli přijít právě o to, co se snažíme podporovat: o excelentní výzkum v oblasti medicíny," upozornil.

Podle Pačese nelze dělat rozsáhlé organizační změny bez důkladné analýzy. Stejný požadavek vznesli na ministra pacienti ÚHKT. Uspořádali se zaměstnanci petiční akci, k dnešku je pod peticí za záchranu ÚHKT přes 4 000 podpisů.

Na pondělí pozval Julínek zástupce pacientů k jednání. Týž den se setká i s rektorem Univerzity Karlovy Václavem Hamplem, aby mu objasnil své plány na vznik univerzitních nemocnic.

Bursík: První vážný konflikt v koalici

Julínkovy kroky podpořil šéf ODS a premiér Mirek Topolánek. Ministr má také podporu ředitele VFN i děkana první lékařské fakulty UK. Naopak kritiku si vysloužil od ČSSD a komunistů. Proti slučování ústavů s nemocnicemi jsou rovněž lékařské i zdravotnické odbory a lékařská komora.

Ministrovo rozhodnutí kritizoval i vicepremiér, ministr životního prostředí, školství a lídr zelených Martin Bursík."Je to první vážný konflikt ve společném koaličním vládnutí. Problém je v tom, že záměr sloučení Klenerova Ústavu hematologie a krevní transfúze se Všeobecnou fakultní nemocnicí není koncepčně připraven. Kolegovi Julínkovi chybí argumenty pro sloučení, přitom neváhal odvolat profesora Klenera z důvodu vzepření se vrchnosti," řekl tento týden na chatu na Novinkách.cz.

Proti plánovanému sloučení obou ústavů demonstrovaly před ministerstvem zdravotnictví asi tři stovky lidí. Lidé se obávají zániku ústavu a zhoršení péče. Ministr Tomáš Julínek (ODS) zúčastněným vzkázal, že nic takového nehrozí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám