Hlavní obsah

Právníci dávají šanci blobu na Letné

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skupina právníků pracující v rámci týmu Národní knihovna ve čtvrtek zveřejnila své závěry. Z nich vyplynulo, že je stále šance, aby nová budova Národní knihovny (NK), takzvaný blob od architekta Jana Kaplického, stavěla na pražské Letné.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Národní knihovnu na Letné prosazuje autor návrhu Jan Kaplický. Pražský primátor Pavel Bém je proti. Rozhodnou experti.

Článek

To je varianta, kterou prosazuje jak autor návrhu, tak i ředitel NK Vlastimil Ježek, proti jsou naopak někteří politici. Jiní variantu blobu na Letné připouští, ale po případných úpravách, například výšky.

"Úpravy by připadaly v úvahu pouze, pokud by byly vyvolány objektivními okolnostmi, jež v době uzavření soutěže nebylo možno předpokládat či předvídat a to např. stanovení dodatečných požadavků veřejnoprávními korporacemi," uvádí expertní tým právníků ve čtvrtečním tiskovém prohlášení na dotaz, zda je možné Kaplického dílo dále upravovat.

Podle Ježka je důležité, že mají nyní odborníci týmu právní stanovisko, odpovědi na otázky a tím i jasno pro další diskusi o budoucnosti blobu. Na dotaz, zda odpovědi právníků dávají nyní šanci variantě Letná, odpověděl opatrněji.

Šance na výběr Letné pořád existuje

"Nemyslím, si, že se varianta Letné na základě vyjádření právníků nějak přibližuje, ale myslím, že se ani nijak nevzdaluje. Podle mě je důležité, že byla soutěž regulérní a že jsou výsledky platné, úpravy možné," řekl Právu s tím, že nyní budou další odborníci řešit, co dál.

"Můj názor je pořád stejný, soutěž vyhrála tato stavba na toto místo," poznamenal Ježek k variantě Letné. Stále je ale možné i stěhování blobu na jiné místo v Praze. Podle právníků z expertního týmu to lze, je k tomu ale potřeba souhlasu Kaplického.

Ten již dříve uvedl, že chce stavbu na Letné a je ochoten ji upravit. Jedním z bodů, kterým se desítka právníků zabývala na svém středečním setkání, bylo i vyjádření k regulérnosti, nebo přesněji řečeno k platnosti celé mezinárodní architektonické soutěže na novou budovu NK.

"V daném případě nešlo o veřejnou zakázku dle zákona o zadávání veřejných zakázek, ale o soutěž mezinárodní, z níž vzešlo autorské dílo, které následně může být podkladem pro zadání veřejné zakázky ve smyslu zákona 137 o veřejných zakázkách, v platném znění," sdělili experti ve své odpovědi.

Tým Národní knihovna se má sejít opět 28. listopadu, poté se uvidí, zda budou na právníky ještě další doplňující otázky.

Reklama

Související témata:

Související články

TÉMA: Boj o chobotnici na Letné

Spory kolem nové budovy Národní knihovny vzbuzují hněv i smích. Na podzim roku 2007 vychrlila média během několika týdnů tak protichůdné zprávy, že mnohý...

Výběr článků

Načítám