Hlavní obsah

Tuzemské hory navštíví až milión Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do tuzemských horských středisek by letos v zimě mohlo zavítat až 900 000 českých turistů, tedy o polovinu více než loni. Vyplývá to z analýzy Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Loni si cestu do českých hor kvůli nezvykle teplé zimě našlo pouze 630 000 lidí, což je nejmenší číslo za poslední léta. Letos sezona začala nadějně, neboť se lyžuje již od poloviny listopadu.

Článek

Za zimní pobyty na českých horách lidé podle odhadů asociace utratí 3,4 miliardy korun, tedy o necelou miliardu více než loni. Kromě většího počtu sněhuchtivých turistů se na celkových útratách podepíší i větší výdaje za pobyt.

Loňská průměrná útrata 3 700 korun za zimní dovolenou na horách se letos údajně zvýší na 3 800 Kč. Zdražení již například ohlásila zhruba polovina vlekařů.

Právě provozovatelé lyžařských areálů a také hoteliéři se mohou těšit na peníze od turistů především. Zkrátka naopak přijdou cestovní kanceláře. Ty Češi při tuzemské dovolené většinou ignorují a výlety za sněhem si organizují z 80 procent sami. Třetina výletníků využije pohostinnosti svých příbuzných a známých, čímž ušetří za hotel. Drtivá většina lyžařů vyrazí do hor vlastním vozem.

Hurá do Krkonoš

Nejvíce lidí v zimě zamíří do Krkonoš, které nabízejí nejdelší sjezdovky v nejvyšších nadmořských výškách. V oblíbenosti se mohou nejvyšším českým horám rovnat ještě Jizerské hory. Královéhradecký a Liberecký kraj díky těmto pohořím uvítají téměř polovinu všech zimních návštěvníků českých hor.

Skoro polovina všech lyžařů si užívá tuzemské hory v únoru. Podle mluvčího asociace Tomio Okamury je to především kvůli školním prázdninám, které na únor připadají. "To také zabránilo ještě většímu propadu loni, protože v únoru už bylo možné v tuzemsku lyžovat," připomněl Okamura loňský třetinový pokles počtu návštěvníků hor. Nápor turistů však čeká české hory také o Vánocích a na Silvestra.

Nejoblíbenější je Rakousko

Kromě tuzemských hor se hlad českých turistů po lyžování po loňské nevydařené zimě projeví i v zahraničních střediscích. Analytik Jaromír Beránek odhaduje, že na lyže do zahraničí letos vyrazí až 540 000 Čechů, tedy o deset procent více než loni. Nejoblíbenější je Rakousko, kam se chystá až 300 000 Čechů, druhá je Itálie a třetí Francie.

Zvýšený zájem o zahraniční zájezdy potvrzují i cestovní kanceláře, které letos prodávají asi o 20 procent více zájezdů do zahraničí než loni. Podíl cestovních kanceláří na zahraničních výjezdech se liší podle země. Do Rakouska jezdí 90 procent českých lyžařů individuálně, u Francie je poměr přesně opačný. Do Itálie jede s CK zhruba 70 procent zimních turistů.

Dovolená v zahraničí je delší

Zahraniční dovolená však vyjde podstatně dráž než pobyt v tuzemsku. Průměrné výdaje na zahraniční lyžařský výlet přesahují 14 000 korun. Je to dáno i tím, že v zahraničních lyžařských centrech tráví Češi v průměru 7,5 dne, zatímco v České republice je to šest dní.

Podle Okamury asociace vycházela v odhadech pro letošní sezonu z údajů ze zimy 2005/2006. Zatímco loňská zima byla výrazně podprůměrná, během předchozích zim se počet turistů na horách ustálil. "V případě českých občanů nedochází k markantnímu nárůstu počtů zimních dovolených," řekl Okamura, podle nějž mají horská střediska, na rozdíl od letovisek, omezenou kapacitu.

Anketa

Chystáte se v brzké době lyžovat na horách?
Ano, moc se těším.
48,4 %
Ne, nikam se mi nechce.
11,8 %
Chtěl bych, ale nemám čas.
12,9 %
Ne, neumím lyžovat.
26,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 713 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám