Hlavní obsah

Írán popírá přepravu radioaktivního materiálu přes ČR

– TEHERÁN
Novinky, ČTK, IRNA

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Mohammad Alí Hosejní ve středu popřel úterní zprávy deníku Právo, že na palubě íránského letadla, které minulý čtvrtek přelétalo nad územím České republiky, byl jaderný materiál. Podle něj byla zpráva zcela smyšlená.

Článek

"Rozšiřování takových informací pod vlivem USA a sionistických kruhů má za cíl zastrašit Írán," sdělil Hosejní iránské tiskové agentuře IRNA a naznačil, že cílem je diskreditovat Írán, aby mohly USA vybudovat na území České republiky radar protiraketové obrany.

"Takové naprosto nepravdivé a směšné zprávy jsou vytvářeny s cílem svalit vinu na druhé. Veřejné mínění si je plně vědomo nevýznamnosti takovýchto zpráv a přirozeně, že autoři těchto zpráv nemohou pomoci dosáhnout USA svých plánů na území České republiky šířením takovýchto tvrzení," dodal Hosejní.

Írán dlouhodobě čelí podezření, že jeho jaderný program, od něhož nemíní ustoupit navzdory tlaku mezinárodního společenství, je vojenský. A právě hrozba z Íránu je uváděna jako hlavní důvod pro rozšíření amerického protiraketového systému do Evropy.

Gripeny ve čtvrtek odstartovaly, protože zpravodajská služba české armády dostala od amerických kolegů informaci, že na palubě dopravního letadla íránské společnosti letícího přes území České republiky je radioaktivní materiál. Vojáci ale zpočátku nevěděli, co je důvodem sledování stroje, protože akci řídilo velitelství NATO v Německu.

"Převzali jsme ho (sledování) od Slováků a předali Němcům, jak to v těchto případech bývá," řekl velitel leteckých sil Ladislav Minařík.

Reklama

Související články

Íránské letadlo zvedlo české gripeny

V nejvyšší pohotovosti byla minulý čtvrtek česká armáda. Její zpravodajská služba dostala podle informací Práva od svých amerických kolegů informaci,...

Výběr článků

Načítám