Hlavní obsah

Meteorologové varují před sněhovými jazyky a závějemi

Meteorologové varují před čtvrtečním a pátečním sněžením na Vysočině a v moravských krajích. Hrozí sněhové jazyky a závěje. Vítr dosáhne v nárazech až 70 kilometrů v hodině.

Článek

"V důsledku sněžení se budou na Českomoravské vrchovině a na Moravě a ve Slezsku tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Varování trvá od čtvrtečního brzkého rána do pátečního poledne.

Na horách by mohlo spadnout až dvacet centimetrů sněhu, v nížinách kolem pěti, proto by zejména řidiči měli s sebou vozit sněhové řetězy.

Na Šumavě je už přes metr sněhu

Za posledních 24 hodin napadlo nicméně nejvíc sněhu na Šumavě, a to 10 až 20 centimetrů. Na Českomoravské vrchovině mají kolem 10 centimetrů nového sněhu. V Krušných horách, Krkonoších, Orlických horách, Jeseníkách a Beskydech přibylo pět až 10 centimetrů sněhu, v nižších polohách činila výška nového poprašku zhruba dva centimetry.

Celková výška sněhové pokrývky se teď pohybuje na Šumavě od 50 do 130 centimetrů, v Krušných horách a Krkonoších 50 až 90 centimetrů, v Jizerských horách kolem 70 centimetrů. V Jeseníkách má sněhová peřina výšku 30 až 50 centimetrů, na Českomoravské vrchovině 20 až 40 centimetrů a v Beskydech 30 až 55 centimetrů.

Sněží od začátku týdne

Vydatné sněžení zasáhlo Česko již během víkendu. Od té doby se doprava na některých místech potýká s menšími či většími problémy. Například v neděli napadlo na horách několik desítek centimetrů sněhu.

Sníh způsobil i ve středu dopoledne kalamitu v severních a východních  Čechách, kterou zde vyhlásili energetici. Padající stromy způsobily, že desítky rodin na Liberecku a Královéhradecku se ocitly bez proudu.

Reklama

Související články

Česko zavalil sníh, provoz zdržují nehody

V neděli ráno se většina území Čech probudila do první sněhové nadílky. Sníh padal i v nížinách, kde je v první polovině listopadu velmi neobvyklý. Kvůli...

Výběr článků

Načítám