Hlavní obsah

Melčák ani Pohanka nepomohou ČSSD sesadit vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalí poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka nepodpoří případný návrh ČSSD na vyslovení nedůvěry vládě. Sociální demokraté tak mohou posílat jen s podporou KSČM, což znamená dohromady 98 hlasů, a to na vyslovení nedůvěry nestačí.

Článek

Melčák v úterý řekl, že se hlasování zřejmě zdrží a předpokládá, že totéž udělá i Pohanka. Oba poslanci vládu podrželi při minulém hlasování o nedůvěře, pomohli koalici také podpořit reformu veřejných financí.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek tvrdí, že jeho strana přesto hlasování vyvolá, pravděpodobně na sněmovní schůzi, která začne na konci listopadu. "Samozřejmě že jo. Stanovisko dvou zrádců programu sociální demokracie není pro nás rozhodující," řekl.

Paroubek už dříve tvrdil, že se bude snažit na svou stranu dostat i některé koaliční poslance. To se ale sociálním demokratům nedaří.

Strana chce, aby vláda odešla, protože země prý zažívá vládní krizi, upozorňuje i na aféru kolem bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka.

Opozice kvůli Čunkově kauze vyvolala hlasování o nedůvěře již v červnu. Položit kabinet Mirka Topolánka (ODS) se jí ale tehdy nepodařilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám