Hlavní obsah

Rozhodnuto. MHD v Praze výrazně podraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jízdné v pražské MHD od ledna podraží, přestupní jízdenka přijde na 26 korun. Za roční kupón lidé zaplatí 4 750 korun. Rozhodla o tom v úterý rada hlavního města Prahy. Přestupní jízdenka tak od příštího roku zdraží o šest korun, roční kupón o 600 korun.

Článek

"V posledních třech letech nedošlo ke zvýšení jízdného," uvedl po dohodě s radními generální ředitel DP Martin Dvořák. Jako hlavní důvod zdražení uvedl, růst ceny elektřiny. "Dopravní podnik je největším plátcem elektrické energie v Praze," poznamenal s tím, že za poslední tři roky stoupla cena energie o více než 30 procent. Zdražily také pohonné hmoty.

Dvořák se ohradil proti argumentu, že vzestup cen neodpovídá kupní síle obyvatel. "Ceny vstupů jsou však v drtivé většině stejné pro dopravní podniky po celé EU, ať už v Londýně, Paříži nebo Praze," doplnil.

Ředitel podotkl, že podnik plánuje například zavedení spojů metra v ranních a odpoledních hodinách. Náměstek primátora Rudolf Blažek uvedl, že do dvou let by měly být dokončen přechod na elektronické platební systémy. "Chceme převážnou většinu plateb provést do elektronické podoby," řekl.

Město sníží DP dotace

V pondělí jednal finanční výbor magistrátu o zdražení jízdného v pražské městské hromadné dopravě, z jednání vzešel návrh zvýšit ceny přestupní jízdenky právě na 26 Kč, roční mělo stoupnout z 4 150 na 4 731 Kč.

Původně Dopravní podnik (DP) požadoval zdražení až na 30 Kč, roční kupón měl stát 5 800 korun. To však narazilo na nesouhlas prakticky všech stran na radnici.

Podnik chce zvednout ceny kvůli tomu, že kromě cen energií vzroste daň z přidané hodnoty a přibývají nové spoje. Podniku se také o 700 miliónů sníží dotace od magistrátu, zdražení mělo v příštím roce přinést 850 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám