Hlavní obsah

Bývalý milicionář Lambert opouští Českou televizi

– PRAHA

Finanční ředitel České televize František Lambert končí v České televizi. Veřejnoprávní televizi opouští po čtyřech letech. Výpověď podal k 31. říjnu, uvedla v pondělí ČT v tiskové zprávě.

Článek

Lambert působil od léta 2003 jako vrchní a posléze programový ředitel ČT. Obě funkce přestal vykonávat poté, co vyšlo najevo, že byl v minulosti veden jako člen komunistických Lidových milicí.

Následně se stal finančním ředitelem. Nástupce Lamberta hodlá generální ředitel České televize Jiří Janeček vybrat v co nejkratší době.

"Při hledání vhodného kandidáta se zaměří především na vnitřní zdroje, aby byla zajištěna kontinuita činnosti," uvedla v tiskové zprávě ČT.

Problémy kvůli milicím

Spor o Lambertovo působení v televizi se rozhořel začátkem letošního roku poté, co Lambert v dopise členům Rady ČT přiznal, že byl veden jako člen Lidových milicí.

Tvrdil ale, že do LM byl zařazen automaticky poté, co vstoupil v roce 1988 do tehdejší Komunistické strany Československa. Podle lustračního zákona ale nemohl tak vysokou funkci v ČT vykonávat a také po celou dobu neodevzdal čestné prohlášení vyžadované zákonem.

Kdo je František Lambert:

Narodil se v roce 1955.

Vystudoval Vysokou školu strojní a elektrotechnickou v Plzni (dnes Západočeská univerzita).

V letech 1979-2000 pracoval ve firmě Kovosvit v Sezimově Ústí. Začínal jako programátor, v roce 1996 se stal jejím generálním ředitelem.

Od roku 2000 působil jako předseda dozorčí rady Okresní nemocnice v Táboře

V letech 2001-2003 byl generálním ředitelem Tajmac-ZPS.

Od roku 2003 byl zvolen místopředsedou Svazu výrobců a dodavatelů strojírenské techniky.

V ČT začal pracovat jako vrchní ředitel v roce 2003, vrchním a programovým ředitelem se stal v roce 2005.

Kritice, že Lamberta nechal ve vysokých funkcích působit, čelil i generální ředitel Janeček. Česká televize podala začátkem března k obvodnímu soudu pro Prahu 4 určovací žalobu, na základě které by měl soud rozhodnout, zda může Lambert v nejužším vedení ČT působit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám