Hlavní obsah

Ministerstvo pro místní rozvoj povede dočasně lidovec Vačkář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), z jehož čela odstoupil minulý týden Jiří Čunek, bude řídit Jiří Vačkář (KDU-ČSL). Zatím byl jmenován prvním náměstkem pro regionální politiku a cestovní ruch, potvrdil Právu Martin Horálek.

Článek

Od minulé středy vedl úřad z titulu prvního náměstka Milan Půček, který je stíhán za křivé svědectví v Čunkově kauze. Prezident Václav Klaus zatím Čunkovu demisi nepřijal, lídr lidovců je tak stále formálně ministrem.

"Milan Půček byl jmenován náměstkem ministra pro řízení úřadu a finanční toky," uvedlo v pondělí ministerstvo.

Kauzu náměstka Půčka, který byl Čunkovým spolupracovníkem už na vsetínské radnici, a vsetínského místostarosty Jaromíra Kudlíka, kteří měli Čunkovi poskytnout falešné alibi, žalobce stále ještě neukončil.

"Ještě to není uzavřeno, nemám stále spis od policejního orgánu," řekl v pondělí olomoucký státní zástupce Jaroslav Kouřil.

Čunek rezignoval minulou středu, jako důvod uvedl informace, že v 90. letech bral sociální dávky a zároveň měl na kontech milióny korun. Nejvyšší zástupkyně Renata Vesecká navíc znovu otevřela Čunkovu údajnou úplatkářskou kauzu

O ministrovi se rozhodne v úterý

O nástupci Čunka v čele ministerstva pro místní rozvoj budou lidovci rozhodovat v úterý, Vačkář patří podle neoficiálních informací mezi kandidáty. Spekuluje se také o Tomáši Kvapilovi či europoslanci Janu Březinovi.

Vačkář vystudoval Vysokou školu zemědělskou. V roce 1992 uspěl v parlamentních volbách a byl zvolen poslancem, po uplynutí mandátu nastoupil jako poradce na ministerstvo hospodářství, které se transformovalo v ministerstvo pro místní rozvoj, kde řídil jeden z odborů. Od roku 2004 je náměstkem ministra pro místní rozvoj. V letech 1990 až 1994 byl členem Zemědělské strany, do KDU-ČSL vstoupil v roce 1995.

Reklama

Související články

Čunek oznámil rezignaci

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek oznámil, že ve středu odejde ze všech vládních funkcí. Čunek tak učinil po oznámení, že se znovu otevře jeho údajná...

Výběr článků

Načítám