Hlavní obsah

Světová média chválí českou policii za zásah proti neonacistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Světový tisk ocenil bezpečnostní opatření proti sobotnímu pochodu neonacistů v Praze. Vyzvedl také, že proti demonstraci se postavila česká společnost a politici z celého spektra.

Článek

"Úlohu policii podstatně usnadnila podpora jak společenská, tak politická, která přitom přišla nezávisle na stranické orientaci," napsal maďarský deník Népszabadság.

"Politici, církevní hodnostáři, intelektuálové - jedním slovem česká společnost - svým vzorným postojem ukázali, jak lze zaujetím jasného politického postoje a významnou společenskou mobilizací zastavit hnědé či jiné nebezpečí," poznamenal list.

Slovenské deníky si všímaly hlavně účasti slovenských extremistů, které česká policie vyprovodila z Prahy až na slovenské hranice.

"Neonacisté v Praze neuspěli," hlásal v pondělí na titulní straně list Sme. Zdůrazňuje, že se proti pochodu postavili umělci, politici a katolická církev. Střety v českém hlavním městě podle komentátora listu ukázaly, že proti extremistům není třeba bojovat přísnějšími zákony, ale zřetelnými postoji elit. Nesouhlas s extremisty mohlo podle Sme vyjádřit přímo v ulicích více politiků.

Nacisté se chtěli ukázat

Rakouská média vyzdvihovala zejména počty zadržených a zraněných i skutečnost, že se pořádkovým silám podařilo zabránit neonacistům ve vstupu do pražské židovské čtvrti. Der Standard uvedl, že šlo zřejmě o největší pouliční srážky v českém hlavním městě "za řadu desetiletí".

Sdělovací prostředky rovněž připomínají, že mezi účastníky pochodu byli i neonacisté z Německa, ale že nejsou žádné zprávy o tom, že by mezi nimi byli i Rakušané. Zmiňují také protidemonstraci odpůrců neonacistů, které se zúčastnili i čeští politici. Kurier napsal, že mezi nimi ale nebyl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který prý varoval před tím, aby akci byla věnována příliš velká pozornost, protože právě o tu neonacistům jde.

Vlastní zásah policie oceňuje i polský tisk, zároveň si ale všímá toho, že zprvu pražské orgány nemohly najít důvod, proč pochod neonacistů zakázat. Například Gazeta Wyborcza napsala, že nechybělo mnoho k mezinárodnímu skandálu. Připomíná, že se nějaký čas zdálo, že neonacisti budou moci pochodovat židovskou čtvrtí ve shodě s právem.

Podle polských deníků nebyly sobotní události v Praze obvyklým střetem neonacistů a anarchistů, ale něčím výjimečným. Gazeta Wyborcza napsala, že radikálové chtěli využít turistické popularity Prahy, aby se ukázali celému světu. "Praha o víkendu připomínala obležené město," uvedl list.

Turisté měli podívanou

"Antifašisté zablokovali nacistický pochod přes pražskou židovskou čtvrť," napsal izraelský deník Haaretz. Jewish Telegraphic Agency zase ocenila, že se demonstraci postavily tisíce lidí. Deník Jerusalem Post zdůraznil, že policisté uzavřeli většinu Josefova. "Židovští lídři a čeští politici odsoudili plánovaný pochod, který označili za urážku obětí holokaustu," napsal.

"Stovky Židů a jiných demonstrantů se sešly v historické židovské čtvrti, aby si připomněly nacistické pogromy, protestovaly proti pochodu a aby byly připraveny zamezit případnému pochodu přes čtvrť," informoval Jerusalem Post.

Francouzská agentura AFP napsala, že pochod neonacistů zkrachoval díky odporu protestujících. Všiml si toho, že hlavní české cestovní agentury upozornily turisty, aby se vyhnuli centru Prahy, plánované prohlídky v centru byly zrušeny. "Mnoho zvědavých turistů bylo přesto na místě a sledovalo demonstrace," uzavřela agentura.

Britská BBC podtrhla úspěšný zásah české policie, které se podařilo udržet neonacisty a anarchisty rozdělené. "Hrstka neonacistů, které se podařilo překonat policejní dozor, zjistila, že jsou těžce převýšeni rozsáhlými davy antifašistických demonstrantů," uvedla.

Reklama

Související články

ON-LINE: Střety neonacistů s anarchisty v Praze

V sobotu došlo v centru Prahy ke střetům mezi anarchisty a neonacisty na výročí židovského pogromu Křišťálové noci v Německu. Neonacisté i přes zákaz svého...

Výběr článků

Načítám