Hlavní obsah

Hygienici zakázali koupání na 31 místech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I když největší vedra v posledních dnech přechodně polevila a několikrát zapršelo, kvalita vody v přírodních nádržích na mnoha místech nadále nevyhovuje normám. Hygienici zakázali kvůli sinicím koupání v 31 ze 140 sledovaných míst.

Článek

Informuje o tom hlavní hygienik ČR Michael Vít na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví.

Vedle Brněnské přehrady či Orlíku, kde je zákaz koupání už na sedmi koupalištích, mají špatnou vodu hlavně koupaliště ve Středočeském kraji a na Vysočině.

Koupat se nedá ani v rybníce Vajgar na Jindřichohradecku, v rybníce Svět na Třeboňsku, ve Velkém rybníce na Karlovarsku a ve vodní nádrži Nechranice u Kadaně. Na Vysočině je zákaz koupání v rybnících Domanínském, Kachličce, Ředkovci, Řece, Medlově, Sykovci a Velkém Ďářku a ve vodních nádržích Sedlice, Břevnické a Pilské. Závadná voda je i na Seči v Pardubickém kraji.

Nebezpečné sinice

Podle Víta by lidé měli vědět, že kontakt s vodou špatné kvality znamená pro jejich zdraví nebezpečí. Nakazit se mohou zejména nechtěným vypitím vody při plavání nebo inhalací vodního aerosolu.

Branou vstupu nákazy mohou být sliznice, kůže, případně i dýchací cesty. Koupání ve vodě zasažené sinicemi může vyvolat lehkou otravu, která se projeví střevními či žaludečními potížemi a bolestmi hlavy. Nepříznivě působí na lidi i na zvířata.

"Sinice mohou působit nepříznivě na játra. Při napití může být průjmové onemocnění, křeče, bolesti břicha. A mohou způsobovat i alergická onemocnění u citlivých jedinců, to znamená dechové obtíže, eventuálně ekzémy," varuje hlavní hygienik.

Bezpečná koupaliště

Zdravotně bezpečné jsou většinou rekreační rybníky s omezenou hospodářskou činností, umělá koupaliště v přírodě napájená pitnou, podzemní nebo kontrolovatelnou povrchovou vodou a zatopené pískovny, kde je základní hygienické vybavení, tedy toaleta a zdroj pitné vody, a kde je zajištěn odvoz odpadků.

Reklama

Související témata:

Související články

Brněnská přehrada je pro koupání uzavřena

Pracovníci Krajské hygienické stanice v Brně (KHS) v pátek zakázali koupání na Brněnské přehradě, kvůli zhoršení kvalitě vody, která ohrožuje zdraví rekreantů....

Výběr článků

Načítám