Hlavní obsah

Česko zavalil sníh, provoz zdržují nehody

Právo, Novinky, ČTK, František Kšajt

V neděli ráno se většina území Čech probudila do první sněhové nadílky. Sníh padal i v nížinách, kde je v první polovině listopadu velmi neobvyklý. Kvůli teplotám kolem nuly se ale držel jen na některých místech. Dálnice D1 je sjízdná, ale s obtížemi. Několik menších dopravních nehod na této dálnici si zatím nevyžádalo žádná zranění.

Článek

V kraji Vysočina od rána hustě sněží, místy už napadlo i deset centimetrů sněhu. Špatně sjízdná je dálnice D1, na níž se stalo pět nehod. Podle informací policie při nich nebyl nikdo zraněn. I ostatní silnice v kraji jsou sjízdné jen s obtížemi. Kvůli kamiónu je nyní neprůjezdná část trasy z Jihlavy do Větrného Jeníkova, nákladní auta stála v kopci u Kostelce.

Potíže mají řidiči ve vyšších polohách Žďárska. Na D1 se nehody staly mezi 96. a 129. kilometrem, a to od 10:45. Na silnici I/19 na Pelhřimovsku havaroval kamión u obce Kámen, doprava je omezena na jeden jízdní pruh.

Auta čekají déle na odtažení a blokují část vozovek. Silničáři mají venku veškerou techniku na shrnování sněhu. "Povolali jsme i smluvní výpomoc," řekl krajský dispečer. Podle něj by řidiči měli vyjíždět jen v autech se zimními pneumatikami. Kdo nemusí, neměl by nyní jezdit vůbec.

Problematická situace v Libereckém kraji

Problémy nastaly silničářům v Libereckém kraji. Řidiči jedoucí do horských středisek v Krkonoších a v Jizerských horách by měli mít sněhové řetězy. Husté sněžení zkomplikovalo dopravu na Paceřickém kopci a poté na i na Jeřmanickém kopci na tahu Liberec - Praha. "Krátce po třinácté hodině však byla silnice průjezdná," uvedl důstojník z okresního policejního ředitelství.

Na Mimoňsku a Mladoboleslavsku hrozí padající stromy. Na Jablonecku na mezinárodní silnici E65 leží deset centimetrů sněhu a řada aut skončila v příkopech. Silnice je ale průjezdná, policisté doporučují opatrnou jízdu.

V příkopu skončilo i jedno z aut na silnici z Plavů do Železného Brodu na Jablonecku. Foto: ČTK/ Radek Petrášek

Šumava průjezdná

Šumava zatím sníh zvládá. "I hlavní tah na hraniční přechod Strážný, často blokovaný kamiony, byl průjezdný," řekl Jiří Hrbek z vimperské správy a údržby silnic. Opatrní by přesto měli být řidiči zejména v oblasti Kvildy a okolí. Cestáři i policisté doporučují, aby do hor nevyjížděli bez zimní výbavy.

Tragická nehoda se stala časně ráno v Domažlicích. Osobní auto v Komenského ulici srazilo chodce. I přes snahu záchranářů následkům zranění při převozu podlehl.

Další vážná nehoda následovala u obce Chrášťany poblíž Týna nad Vltavou na Českobudějovicku. Řidič auta ji nepřežil. Ve vozidle s ním cestovaly ještě další dvě ženy a tři děti, které záchranáři převezli do nemocnice, informoval ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

Proč vůz havaroval, není zatím jasné. Na vině byla nejspíš kluzká silnice. "Po opuštění vozovky narazil zřejmě ve vysoké rychlosti do stromu," uvedl k nehodě Slabý. Řidič podlehl těžkým zraněním na místě ještě před příjezdem záchranářů. 

Ve středních Čechách a Praze sníh zatím větší problémy nedělá, hlavně kvůli malé hustotě dopravy. Silnice jsou většinou mokré, sníh taje.

První sníh na jižní Moravě

Jižní Morava si užívá vůbec prvního letošního sněhu. Větší problémy tu zatím nepůsobí. "Naopak, je větší klid než obvykle," řekl jihomoravský policejní mluvčí. Opatrní by měli být řidiči na Blanensku, Břeclavsku, Znojemsku a také motoristé jedoucí na trase Brno-Vídeň.

Vydatné chumelenice, které o víkendu řádí v Krušných horách, neodradili skalní lyžaře. Jako už tradičně je první v provozu třistametrový vlek Novako na Božím Daru, kde leží zhruba už 60 cm vrstva kvalitního sněhu.

Na Božím Daru je místy už téměř šedesát centimetrů sněhu a na Klínovci 70 centimetrů. "Je to paráda, jen ať padá," liboval si v neděli dopoledne náčelník horské služby Rudolf Chlad. "Horší už je to s nezodpovědností některých lidí. Poprvé jsme zasahovali trochu nehorsky. Vyprošťovali jsme pomocí rolby dvě auta, jedno s malými dětmi u Klínovce, druhé se starými lidmi u Božího Daru. Zapadli v chumelenici a došel jim benzín. Volali linku 112. Chci zdůraznit, že když jde o zdraví nebo ohrožení života, tak samozřejmě pomůžeme. Ale nejsme odtahová služba," dodal náčelník.

Silničáři v Krušných horách udržují sjízdnost komunikací jen se značným úsilím, na hřebenech sníh stále padá a je provázen nárazovým větrem. Bez zimní výstroje se tam dostat nelze. Silničáři doporučují mít v pohotovosti sněhové řetězy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám