Hlavní obsah

Na západě Čech připadly desítky centimetrů sněhu

Právo, Novinky, František Kšajt
BOŽÍ DAR

Na území celého Karlovarského kraje hustě sněží. Podle náčelníka horské služby v Krušných Horách je už na Klínovci 40 centimetrů nového sněhu a stále připadává. Silničáři zatím sjízdnost s obtížemi udržují. Doporučují však bezpodmínečně zimní pneumatiky a v pohotovosti mít řetězy. Podobná situace je i v Krkonoších či Orlických horách.

Článek

Silničářům i řidičům komplikuje kromě sněžení život i silný vítr.

"Sníh je kvalitní. Objevují se první skalní lyžaři, především běžkaři. Na Božím Daru je asi 30 cm sněhu, k provozu se připravoval vlek Novako. Chci však varovat běžkaře před zbytečnými úrazy. Stopu si jistě vyšlápnou rádi sami, ale pod sněhem na ně může číhat nebezpečí v podobě větví a nečekaných nerovností," uvedl pro Právo náčelník krušnohorské horské služby Rudolf Chlad.

Tradičně nejhorší situace v okolí Božího Daru

Silničáři v Karlovarském kraji mají na silnicích veškerou dostupnou techniku. "Na vozovkách leží ujetá vrstva sněhu, případně po solení břečka. Nejhorší situace je v okolí Božího Daru, kde je stále silný vítr. Řidiči se také musí připravit na komplikace na trase Jáchymov - Abertamská křižovatka, kde je provoz kvůli opravě komunikace sveden do jednoho jízdního pruhu a řízen semafory. Právě tam intenzívně solíme," upřesnil Josef Bulka, vedoucí provozního oddělení akciové společnosti Údržba silnic Karlovarského kraje.

Na Chomutovsku je uzavřena silnice mezi chatou Nástup a Horní Halží.

V Krkonoších připadlo dvacet centimetrů

V nejvyšších českých horách přes noc a ráno napadlo dvacet centimetrů nového sněhu. Silnice jsou tam ošetřeny pluhy.  Řidiči si musí dát pozor i na mostech, kde hrozí námraza. "Zima tento týden začala. Nepřetržité služby držíme od pondělí," řekl ČTK mluvčí trutnovských silničářů Boleslav Strouhal.

Zhruba 400 nedočkavců v sobotu ráno vyzkoušelo sjezdovku na Černé hoře u Jánských Lázní, kde leží celkem 40 cm prašanu. Pro běžkaře je tma k dispozici 10 km upravených tratí. Mohou též vyrazit do Horních Míseček, kde je připraveno 15 km tratí pro bruslení.

V Jizerských horách na Severáku a v Rejdicích je 15 až 20 cm sněhu a i zde začala lyžařská sezóna. "Na Severáku jsem od roku 2000 a nepamatuji se, že bychom zimní sezonu někdy začínali tak brzy, uvedl vedoucí lyžařského střediska na Severáku Štěpán Juřík.

Sníh také na Žďársku

Od časných ranních hodin napadlo až 15 centimetrů sněhu také na Žďársku. Komunikace jsou sjízdné a kamiony zřejmě zatím nikde neváznou, ale silničáři nabádají řidiče k opatrnosti.

Rovněž v neděli na svátek svatého Martina by podle meteorologů mělo sněžit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám