Hlavní obsah

Češi odjedou do Iráku cvičit tamní tankisty

PRAHA

Iráckého tankového výcviku i cvičení na bojových vozidel se příští rok zřejmě účastní i čeští armádní instruktoři. Výcvik měl konat v oblasti severně od hlavního města Bagdádu a mělo by se ho zúčastnit asi 20 Čechů. Potvrdil to náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Článek

Podle něj bude k výcviku využita irácká bojová technika. Iráčané totiž podobně jako Češi mají ve výzbroji tanky T-72. Doplnil, že otázka působení české armády musí vyplynout z potřeb, které Irák v současnosti má. "Naše angažovanost by především měla být ve výcvikové části, jak v oblasti armády, tak i policie," řekl Barták.

Podle něj na výcvik není potřeba velkého množství vojáků. "My se bavíme řádově o desítkách," dodal Barták s tím, že v armádních materiálech figuruje počet okolo 20 vojáků. Již v současnosti se však česká armáda na výcviku Iráčanů podílí. Několik Čechů totiž v Bagdádu na mezinárodním velitelství výcvikové mise NATO školí důstojníky irácké armády.

Působení české armády v Iráku čekají příští rok změny. Česko by totiž do země mělo vyslat méně vojáků než letos. Pokud nedávno schválený záměr vlády posvětí také parlament, tak by od července příštího roku měla ČR mít v Iráku asi 20 vojáků. Do té doby by v zemi měl zůstat asi stočlenný kontingent. Změny by se měly týkat především vojáků v irácké Basře, kteří se podílejí na ostraze koaliční základny mnohonárodních sil. Právě v Basře dosud byla většina českého kontingentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám