Hlavní obsah

Extremisté ignorují zákaz, chtějí projít židovskou čtvrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mladí národní demokraté (MND) oznámili, že v sobotu uskuteční protestní shromáždění v původně zamýšlené lokalitě někdejší židovské čtvrti. Zákaz pochodu po náhradních trasách si radikálové vykládají jako přání magistrátu uspořádat protest právě na Josefově. Oznámili to ve čtvrtek na svých internetových stránkách.

Článek

Městský soud předtím potvrdil úřední zákaz pochodů sdružení Mladí národní demokraté po dvou jiných trasách.

"Dnes byly soudkyní pracující na politickou objednávku zamítnuty dvě žaloby, jimiž jsme se domáhali zrušení zákazu průvodu po dvou z osmi náhradních tras," uvedli radikálové.

"Zákazy veškerých náhradních tras i dat průvodu chápeme jako přání magistrátu, abychom prošli původně ohlášenou trasou Břehová, Maiselova, U Starého hřbitova, Břehová, Maiselova, Široká, Žatecká, Platnéřská, náměstí Franze Kafky. Tomuto přání vyhovíme," stojí na webu.

Pavlát věří, že lidé vyjádří svůj odpor vůči neonacismu

Kvůli plánovanému pochodu extrémistů jednali dva vládní představitelé, místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda, se zástupci židovské obce.

Ředitel Židovského muzea Leo Pavlát uvedl, že záměr pravicových extrémistů zneužít výročí Křišťálové noci nakonec přinesl kladný efekt. "Jsem osobně přesvědčen, že se žádný pochod neuskuteční, a naopak jsem si jist, že tisíce lidí přijdou dát najevo svůj občanský postoj, svůj odpor proti neonacismu, řekl Pavlát.

Magistrát pochod zamítl kvůli rasismu

Město už deklarovalo, že zakázané akce radikálů rozpustí na místě. "Nedovolíme, aby 10. listopadu byl nějakým závažným způsobem narušen veřejný pořádek," zdůraznil ve čtvrtek primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS).

Podle primátora Pavla Béma (ODS) budou policisté připraveni zajistit bezpečnost účastníků ostatních svolaných shromáždění, lidí a majetku a budou na to mít dostatečné síly. "Nechceme žádnou 'válku' v ulicích Prahy, prioritou je udržet klid a pořádek. Od bezpečnostních složek očekávám racionální přístup a přiměřenou reakci na možné situace," sdělil Bém.

MND uvedli, že pochod se uskuteční na protest proti účasti ČR na okupaci Iráku. Účast prý již přislíbili i "v ČR žijící zástupci íránské a palestinské komunity a mnozí zahraniční hosté".

Podle magistrátu se ale deklarovaný účel pochodu neshoduje s důvodem reálným, kterým je podněcování rasové nenávisti. Navíc úřad uvedl, že ohlášení pochodu v ulicích židovské čtvrti bylo neplatné, což potvrdil i Nejvyšší správní soud. Radikálové poté navrhli náhradní trasy, vedení města je ale všechny zamítlo. Podle soudu tak učinilo právem. 

Reklama

Související články

Soud potvrdil zákaz pochodu extremistů Prahou

Městský soud v Praze ve čtvrtek rozhodl, že pravicoví extremisté nesmějí v sobotu na den výročí protižidovského pogromu v nacistickém Německu pochodovat...

Výběr článků

Načítám