Hlavní obsah

Farář překvapil věřící, chce se oženit

Právo, Radim Kijonka, Aleš Honus
KARVINÁ-FRYŠTÁT

Velké pozdvižení zavládlo v katolickém kostele Povýšení svatého v Karviné-Fryštátě. Jeden z knězů věřícím o nedělní mši oznámil, že dlouholetý děkan Karel Houdek odchází z duchovní služby, protože by se rád oženil. Věřící, u kterých byl farář velmi oblíben, nevěřili vlastním uším a dodnes se nemohou smířit s tím, že kněz chce službu Bohu vyměnit za lásku k ženě.

Článek

"Nejdříve jsem byla z té zprávy v šoku. Doma jsem brečela i kamarádka z toho byla zdrcena. Nejdříve nám v pátek řekli, že se máme pomodlit za jednoho hříšníka. V neděli pak oznámili, že děkan končí. Chtěl se s námi rozloučit, ale biskup mu to zakázal," vylíčila okolnosti odchodu děkana jedna z věřících.

"Taky chtěl dát na internetové stránky farnosti dopis, ale po půl hodině ho stáhli," doplnila.

Mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda řekl Právu, že vstup kněze do svazku manželského není v českých poměrech žádný unikát.

"Já sám znám minimálně pět kněžích z našeho biskupství, kteří v posledních sedmi letech odešli, protože se zamilovali. Není to sice běžné, ale stává se to," řekl Siuda. Dodal, že podle celosvětových statistik za poslední čtyři desetiletí kněžské roucho odložilo více než 69 tisíc kněžích a řeholníků, nicméně 11 tisíc z nich se zase do náruče církve vrátilo.

Farář se ke svému rozhodnutí nechce vyjadřovat

Farář Karel Houdek se ke svému rozhodnutí odmítá vyjadřovat s tím, že jde o jeho osobní věc. Podle místních věřících byl na lidi velice přísný. "Dokonce odmítal křtít děti nevěřících rodičů. Byl ale rovný člověk, všechno říkal na rovinu. Byl velmi vzdělaný. Farnost například dokázal dostat z obrovských miliónových dluhů," upozornila jedna z věřících.

Sama mu už odpustila. "Chyba je podle mě v systému, v tom doživotním slibu celibátu," připustila.

Farářova nastávající je prý také velmi zbožná

"Dříve se přitom kněží ženit mohli. Kdyby to bylo u jiné církve, tak se to nestane. Podle mě se může každý člověk zamilovat, vím, že i ta jeho nová přítelkyně je velice zbožná," uvedla žena.

Pokud chce kněz po svém odchodu z církve uzavřít církevní sňatek, musí pro to podle mluvčího biskupství splnit určitá kritéria.

"Musí poslat žádost papežovi, aby ho zprostil kněžských závazků. Tato procedura může určitý čas trvat. Pro nás jako pro biskupství ale jde o klasické rozvázání pracovního poměru v souladu se zákoníkem práce, protože kněží jsou zaměstnanci biskupství," řekl Siuda.

Dodal, že pro farnost bývá návrat kněze do běžného života velkou a nečkanou událostí. "Někteří věřící to berou z pochopením, ale často jsou z toho rozhořčeni a nechápou, proč se to stalo, protože pro mnoho věřících bývá kněz tím nejbližším člověkem," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám