Hlavní obsah

Švejnar se vyslovil proti referendu o radaru

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ekonom Jan Švejnar, který je možným soupeřem Václava Klause v prezidentských volbách příští rok, uvedl, že by si nepřál referendum v otázce umístění radarové základny USA v ČR. Řekl to při středeční diskuzi se senátory. Švejnara přitom v boji proti Klausovi podpořila jak ČSSD, tak Strana zelených, které se kloní spíše k všelidovému hlasování v této otázce.

Článek

"Přímá demokracie je dobrý koncept, je ale třeba dávat pozor na to, jak se aplikuje," řekl Švejnar s tím, že lidé si často neuvědomují dopad svých rozhodnutí. "V aplikaci na národní bezpečnost jsem spíše proti," dodal.

Zodpovědnost by si v tomto případě měli podle něj ponechat zákonodárci, kteří přece jen mají více informací, než řadoví občané. Jako příklad uvedl Kalifornii, kde lidé hlasovali pro snížení daní, pak už ale nerozhodli o snížení výdajů. "To vedlo k obrovským problémům," podotkl.

Z funkce předsedy dozorčí rady ČSOB by odstoupil

Ekonom reagoval také na kritiku ODS, která ho nařkla ze střetu zájmů. Švejnar je totiž od roku 2003 předsedou dozorčí rady Československé obchodní banky (ČSOB), s níž vede ČR arbitrážní spory o téměř 30 miliard korun. Prezident republiky má přitom přístup k dokumentům o arbitrážních sporech vedených státem a jmenuje také členy Bankovní rady České národní banky.

"Samozřejmě, kdyby se člověk stal ústavním činitelem, tak přestane působit ve všech ostatních institucích. Jinak by to bylo nemožné," poznamenal Švejnar. Dodal, že je členem různých dozorčích rad, a to jak ziskových tak neziskových organizací. "Není to pro mě hlavní úvazek, tím je vědecká činnost," uzavřel.

Více EU a občanské společnosti

Švejnar, který je také profesorem na univerzitě v americkém Michiganu, se v diskuzi snažil vyhradit vůči současnému prezidentu Klausovi. Zdůraznil například, že ČR by se měla více zaměřit na EU a prosazovat své národní zájmy skrze ní. "Nejsme Norsko ani Švýcarsko. Hrát aktivní roli uvnitř Evropy je důležité," uvedl. Klaus je naopak znám svým euroskeptickým postojem.

Dodal také, že by si přál, aby občanská společnost hrála větší roli, než doposud. "Neziskové organizace všech druhů sehrávají velice pozitivní, důležitou roli tím, že doplňují formální společenskou strukturu. (Bývalý) prezident (Václav) Havel šel správný směrem," upřesnil profesor, který byl jedním z Havlových ekonomických poradců. Na rozdíl od Havla Klaus neziskové organizace často kritizuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám