Hlavní obsah

Vláda nepožádá BIS o prošetření úniků informací z policie

PRAHA

Vláda neuloží Bezpečnostní informační službě (BIS), aby prošetřila úniky informací z policie a státních zastupitelství. S návrhem přišla nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Po jednání kabinetu to oznámil premiér Mirek Topolánek. Premiér na středeční tiskové konferenci vlády dodal, že hodlá nejdříve vyčerpat všechny standardní možnosti.

Článek

Topolánek uvedl, že existují "standardní prostředky", jak je možné záležitost vyšetřit a chce nejdříve vyčerpat všechny možnosti.

"Nechci, aby vznikl pocit, že Renata Vesecká udělala něco špatně". Její žádost je naprosto legitimní,"uvedl premiér.

ČSSD na středeční tiskové konferenci prostřednictvím stínové ministryně spravedlnosti Marie Benešové prohlásila, že Vesecké návrh byl 'krkolomný, šílený a nedemokratický'.

Kritika Vesecké od její předchůdkyně

Benešová dále práci Vesecké kritizovala: "Obrací se na mě velké množství státních zástupců... oni se cítí ohroženi, že právě teď nemají klid na práci. Zřejmě jsou tam velké politické tlaky a oni je neunášejí," uvedla stínová ministryně spravedlosti, která byla nejvyšší státní zástupkyní před Veseckou.

Vesecká s požadavkem přišla v souvislosti s úniky informací z vyšetřování případu odcházejícího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Podle ní za nimi stojí politický boj, a státní zastupitelství jsou tak zneužívána k politickému boji. Nejvyšší státní zástupkyně žádala, aby kabinet BIS prověření a případný návrh změn uložil.

V případě, že vláda uloží BIS nějaký úkol, nebude to podle Topolánka zveřejňovat. "To je druhý důvod, proč v této chvíli takový úkol zcela jistě nepřijde," poznamenal.

Podobně i senátor Jaromír Štětina má prý důkazy o tom, že kauza Čunek je politicky ovlivňována. Podle Štětiny ČSSD a Bezpečnostní informační služba (BIS) se vložily do práce přerovské policie a státního zastupitelství, které se zabývaly případem údajné korupce vicepremiéra Čunka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám