Hlavní obsah

Čunek oficiálně podal demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek podal demisi na post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Učinil tak ve středu na schůzi vlády. Premiér Mirek Topolánek (ODS) uvedl, že jeho demisi předá prezidentu Václavu Klausovi. Čunek tak opouští všechny vládní funkce, zůstane jen předsedou strany a senátorem.

Článek

"Očekávám, že (demise) bude přijata," dodal premiér s tím, že ministerstvo pro místní rozvoj bude dočasně řídit první náměstek Milan Půček. Očekává, že lidovci vyberou Čunkova nástupce co nejdříve.

"Rozhodl jsem se, že dál nebudu vystavovat vládu a koalici atakům, že nějakým způsobem ovlivňuji toto řízení a kauzu," uvedl Čunek. Upřesnil, že vláda se na svých zasedáních nikdy nezabývala jeho kauzou.

"Neodcházím s hořkostí. Beru to jak danou skutečnost. (...) Povolání politika je i to, že se o něj více zajímají média," podotkl. Předseda KDU-ČSL také upřesnil, že k rozhodnutí rezignovat dospěl asi před 14 dny po debatě v parlamentu. "Řekl jsem si, že pokud se tato situace znova vrátí, z vlády odejdu. A to jsem udělal," uvedl.

Topolánek: Návrat Čunka neřeším

Premiér zopakoval, že o návratu lídra lidovců do vládních funkcí po ukončení vyšetřování se v současnosti neuvažuje. "V této chvíli není na stole diskuze o budoucím návratu Jiřího Čunka. Co bude potom, to neřeším a neřeší to ani Jiří Čunek," řekl Topolánek.

Půček, který Čunka v čele ministerstva dočasně nahradí, je také spojen s Čunkovou kauzou. Policie ho počátkem června začala stíhat kvůli křivému svědectví v Čunkův prospěch. Půček ve středu řekl, že obvinění považuje za nesmysl, nicméně stíhání stále pokračuje. Někdejší tajemník vsetínské radnice proti obvinění vznesl stížnost.

Čunek oznámil rezignaci na vládní posty minulý týden, kdy vyšly najevo informace, že v 90. letech ve stejnou dobu pobíral sociální dávky a měl na účtech milióny. Navíc nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká znovuotevřela vyšetřování v případě jeho údajné korupce z roku 2002.

Na úterním zasedání širšího vedení KDU-ČSL ale vysvětlil svým kolegům původ zmíněných miliónů a přesvědčil tím lidovce, kteří již po něm nechtějí, aby odstoupil z čela strany.

Působení Jiřího Čunka ve vrcholné politice

V říjnu 2006 byl Čunek zvolen senátorem, v prosinci předsedou strany.

9. ledna 2007 byl jmenován ministrem pro místní rozvoj a prvním místopředsedou koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

7. února Senát zbavil Čunka imunity, aby bylo možné prošetřit, zda jako vsetínský starosta přijal v roce 2002 půlmiliónový úplatek. O dva dny později byl Čunek policií obviněn z přijetí úplatku.

6. srpna zastavil státní zástupce Čunkovo trestní stíhání.

31. října vyzval senátorský klub KDU-ČSL Jiřího Čunka k rezignaci na vládní funkce i funkci předsedy strany. Důvodem byly poslední informace v médiích, podle kterých Čunek v 90. letech zneužíval sociální dávky.

1. listopadu Čunek oznámil, že rezignuje na vládní funkce. Tento krok zdůvodnil tím, že nejvyšší státní zástupkyně znovu otevřela případ jeho údajné korupce.

6. listopadu, po jednání celostátní konference lidovců, na které vysvětloval nejasnosti kolem svých rodinných financí, zůstal Čunek v čele strany.

7. listopadu Čunek předal předsedovi vlády rezignaci na funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj.

Koho lidovci nominují do čela ministerstva pro místní rozvoj zatím není jasné. Jméno chtějí rozhodnout v nejbližší době. První na řadě byl pardubický vicehejtman a Čunkův statutární zástupce v KDU-ČSL Roman Línek, který se ale po úmrtí hejtmana Michala Rabase chce soustředit na práci v kraji. Ve hře jsou i poslanec Tomáš Kvapil, europoslanec Jan Březina a Čunkův náměstek Jiří Vačkář.

Reklama

Související články

Čunek oznámil rezignaci

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek oznámil, že ve středu odejde ze všech vládních funkcí. Čunek tak učinil po oznámení, že se znovu otevře jeho údajná...

Policie zkoumá Čunkovy dávky

Vsetínští kriminalisté se v případu Jiřího Čunka zaměřili především na zjištění toho, zda jeho rodina v devadesátých letech neoprávněně nepobírala sociální...

Výběr článků

Načítám