Hlavní obsah

Do neděle má být na horách půl metru sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka vtrhla zima. Ve středu a ve čtvrtek dopoledne se očekává sněžení, vichřice a na horách by mělo do konce týdne napadnout až půl metru sněhu. Právu to řekla Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Článek

"Už v úterý sněžilo. V Krušných horách napadlo 8 cm, v Krkonoších 7, na Šumavě 4 a v Jizerských horách 6 cm sněhu. Od úterý až do středečního poledne je vydána výstraha hydrometeorologického ústavu, která upozorňuje na silný vítr, který bude v nárazech dosahovat až 110 km v hodině, což je vichřice," řekla Honsová.

Na horách by mělo napadnout 20 cm a další sněžení se očekává v sobotu a v neděli, kdy by mělo připadnout 25 až 30 cm. České hory by tak na konci týdne mohly mít až půl metru sněhu.

Celý tento týden se na horách udrží noční mrazy a přes den rtuť teploměru vystoupí jen k nule. V horských oblastech a v místech nad 500 m se bude tvořit ledovka a očekávají se i sněhové jazyky.

První vlek se rozjede o víkendu

Sjezdovku na horním úbočí Černé hory zřejmě o tomto víkendu otevřou vlekaři z krkonošských Janských Lázních. 

"Pokud počasí vydrží, pustíme jako vůbec první v republice lyžařský vlek při horním třísetmetrovém úseku sjezdovky Anděl," potvrdil ředitel janskolázeňské společnosti Mega Plus Petr Hynek.

Svah pod horní stanicí lanovky na Černé hoře od pondělí bombarduje baterie dvanácti sněžných děl. Teploty se pohybují okolo minus tří stupňů.

"Počasí slibuje, že během dalšího víkendu, nejpozději od 17. listopadu, bychom mohli mít kompletně zasněženou polovinu tříkilometrového kopce," předjímá Hynek.

Sněží také v Orlických horách

Přibližně tři centimetry sněhu připadly v noci na dnešek v nejvyšších polohách Orlických hor. V ostatních oblastech Královéhradeckého kraje další sníh nenapadl. Teploty se pohybují kolem bodu mrazu, fouká silný nárazový vítr a silnice v kraji jsou mokré. Silničáři ve výše položených oblastech kraje doporučují motoristům zvýšenou opatrnost.

V Orlických horách, kde sněžilo, provádějí silničáři pluhování a posyp, chemicky ošetřené jsou také silnice na Trutnovsku.

Na horách se kvůli silnému nárazovému větru mohou tvořit sněhové jazyky a závěje.

Hrozí vichřice

Prudký vítr má ve středu foukat i v Praze. Lidé by proto od středečního odpoledne do pátečního rána neměli navštěvovat parky a lesy a měli by zabezpečit okna a skleníky. Před příchodem vichřice by také měli zabezpečit volně ležící předměty v okolí svých domů.

Meteorologové zároveň nabádají k ostražitosti chodce, kteří míjejí budovy, ze kterých by mohl vítr uvolnit například tašky, a řidiče.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Česko se žene prudká vichřice

Českou republiku zasáhne ve středu silný vítr. Meteorologové vydali varování pro většinu území. Nejhůře zasaženy budou horské oblasti, kde vítr může dosáhnout...

Výběr článků

Načítám