Hlavní obsah

Klaus poráží u lidí Švejnara 51 : 28

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by prezidenta volili všichni občané, byl by Václav Klaus v souboji s Janem Švejnarem jasným vítězem. Zjistila to agentura STEM v bleskovém exkluzivním průzkumu pro Právo. Klause chce vidět znovu na Hradě více než polovina lidí (51 %). Jeho pravděpodobný protikandidát Švejnar získal jen 28 procent.

Článek

Pětina dotázaných (21 %) by nedala hlas ani jednomu.

Zajímavé je srovnání názorů voličů jednotlivých stran. Zatímco sympatizanti ODS mají podle očekávání jasno a v drtivé většině podporují Klause, příznivci ČSSD a komunistů jsou v názorech značně rozděleni.

Levicoví voliči jsou na vážkách

U ČSSD je sice nejčastěji zmiňován Švejnar (46 %), avšak Klaus je na tom jen o málo hůře (40 %). Přitom sjezd ČSSD letošním usnesením vyzval své zákonodárce nevolit Klause.

Přívrženci komunistů zase nejčastěji nevědí (38 %) a jejich názor na Klause (30 %) a Švejnara (32 %) je prakticky stejný. Příznivci KSČM tak mají podobné postoje jako jejich volení zástupci.

Lidovci chtějí Klause, zelení Švejnara

Sympatizanti lidovců, obdobně jako část jejich politiků, jasně upřednostňují Klause (48 %) proti Švejnarovi (22%), zatímco voliči zelených Švejnara (48 %) proti Klausovi (28 %).

Průzkum proběhl mezi 655 respondenty v průběhu pondělí a úterý, tedy krátce poté, co se na Švejnarovi shodli sociální demokraté a zelení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám