Hlavní obsah

Čunek lidovce přesvědčil, předsedou zůstává

– PRAHA

Jiří Čunek zůstává i po odchodu z vládních funkcí předsedou KDU-ČSL. Na celostátní konferenci v úterý vysvětlil nejasnosti kolem svých rodinných financí z konce 90. let a její členové jeho argumenty přijali. Požadují, aby byl řádně vyšetřen únik informací z Čunkova trestního stíhání, řekl po jednání místopředseda Roman Línek.

Článek

Čunek stranickým kolegům a poté i novinářům v podrobné prezentaci vysvětloval, že z částky 3,5 milionu korun uložených na konci 90. let na jeho účtech představoval milion úspory, které našetřil s manželkou, milion dostal od rodičů a 1,5 milion tvořila půjčka od jeho bratrance Jana Machů, s nímž chtěl podnikat.

V roce 1998, kdy se Čunek stal starostou Vsetína, však od podnikatelského záměru upustil, finanční závazky s příbuzným poté vyrovnal.

Čunkův bratranec v úterý osobně přijel do Prahy, aby argumenty šéfa lidovců podpořil. Předseda lidovců již dříve hovořil o tom, že k penězům na účtu měl omezený přístup, v úterý vysvětlil podrobnosti a ukazoval detailní schémata, údaje o svém majetku, policejní protokoly, územní rozhodnutí o stavbě rodinného domu a další.

Dříve se bránil prozradit více, nechtěl prý skandalizovat členy své rodiny a nenechat je "napospas" médiím. "Nemám se za co stydět," zdůraznil.

Kritika vysvětlování

Na zasedání stočlenného širšího vedení údajně nepadl návrh, aby Čunek čelo strany opustil. Zazněly ale výtky k tomu, jak věc objasňoval.

Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová novinářům řekla, že jí překvapilo, jak jednoduše Čunek celou záležitost vysvětlil. Chybu podle ní ale udělal, když kauzu neobjasnil dříve.

O tom, zda bude dubnový sjezd lidovců mimořádně volební, rozhodne širší vedení KDU-ČSL na zasedání 14. prosince. Čunek novinářům řekl, že to byl on, kdo tento návrh vznesl jako první. Zda by obhajoval funkci, zatím není rozhodnut. "Do dubna uplyne ještě hodně vody," uvedl.

Nejen lidovci čekali, zda Čunek rozptýlí otazníky kolem svých majetkových poměrů, jejichž zveřejnění vyústilo minulý týden v jeho rozhodnutí opustit koaliční kabinet.

Čunek měl miliónové částky v 90. letech na účtu ve chvíli, kdy pobíral sociální dávky. Sám na svém tehdejším chování nevidí nic nemorálního. Tvrdí, že měl omezený přístup k 3,5 miliónu korun, které měl v té době na účtu, část měl totiž jen v úschově, podle všeho od rodinných příslušníků.

Hledání ministra

Pondělní mimořádná celostátní konference nevybrala Čunkova nástupce ve vládě. Věnovat se mu lidovci budou až na jednání celostátního výboru.

Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová před jednáním uvedla, že ve hře jsou po Línkově odmítnutí například poslanec Tomáš Kvapil, europoslanec Jan Březina a další. Definitivní jméno by podle ní mohlo padnout maximálně do týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Čunek oznámil rezignaci

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek oznámil, že ve středu odejde ze všech vládních funkcí. Čunek tak učinil po oznámení, že se znovu otevře jeho údajná...

Výběr článků

Načítám