Hlavní obsah

Topolánek znovu obvinil redaktory ČT z manipulace

Novinky, znk
PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý řekl, že Česká televize manipuluje informacemi a nekorektně vstupuje do politického boje. Uvedl to na Rádiu Impuls s odkazem na reportáž ČT týkající se odstupujícího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Článek

"Česká televize už dávno ztratila veřejnoprávní charakter," řekl Topolánek. "Pořady Reportéři ČT vycházejí z informací, (...) které jsou zmanipulované," dodal.

"U reportáže o Jiřím Čunkovi se už dnes ukazuje, že tam minimálně nesedí časové údaje.  (Čunek) v jiném období bral dávky a hromadil rodinné peníze," poznamenal Topolánek. "Už to jsou pro mě náznaky, že je to pro mě manipulativní reportáž," podotkl.

"ČT nedělá dobrou politiku, když takovým víceméně nekorektním způsobem vstupuje do politického souboje," řekl premiér.

"Nemám za co (se omlouvat)," odvětil Topolánek. Dodal, že určitě "nebudu ten, kdo se bude soudit s novináři." 

Prošetření úniků nedoporučí

Premiér Topolánek nejspíš nedoporučí vládě, aby uložila Bezpečnostní informační službě (BIS) prošetření úniku informací z policie a státních zastupitelství.

Na rádiu Impuls řekl, že návrh na zapojení BIS do prověření úniků, s nímž přišla nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, ale kabinetu ve středu předloží.

Vesecká s požadavkem přišla v souvislosti s úniky informací z vyšetřování případu odcházejícího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Podle ní za nimi stojí politický boj, a státní zastupitelství jsou tak zneužívána k politickému boji. Nejvyšší státní zástupkyně žádala, aby kabinet BIS prověření a případný návrh změn uložil.

Topolánek řekl, že vládě návrh na prošetření úniku informací předloží. "Ale já nepředložím návrh, aby to BIS dělala," uvedl premiér.

Podle něj existují "standardní prostředky", jak je možné záležitost vyšetřit. Chce prý nejdříve vyčerpat všechny možnosti. Případné zadání BIS by se pak mělo připravit důkladně tak, aby vláda "nebyla zbytečně šikanována ze strany opozice", dodal předseda vlády. Jak kabinet nakonec rozhodne, nechtěl předjímat.

Jednání zelených s ČSSD je "nepříjemné"

Premiér také uvedl, že se mu nezamlouvá to, že jeho koaliční partneři ze Strany zelených vyjednávají s ČSSD o podpoře pro ekonoma Jana Švejnara, který by měl příští rok kandidovat na post prezidenta proti Václavu Klausovi.

"Někteří pražští členové ODS vyjadřují velmi silné obavy," řekl Topolánek, poznamenal ale, že koaliční smlouva o prezidentské volbě nemluví.

"Je nepříjemné, že se shodují se socialisty, ale v této chvíli mě to nezneklidňuje," poznamenal s tím, že to koalici rozvrátit nemůže.

Hlasování o nedůvěře vládě je opoziční rétorika

Topolánek se také negativně vyjádřil ohledně snahy ČSSD vyvolat kvůli Čunkovi  hlasování o nedůvěře vládě. "Je to standardní rétorika," uvedl.

"Začínají se však potvrzovat informace z Kubiceho zprávy o prorůstání organizovaného zločinu se složkami veřejné správy," uvedl. Odkázal se na informace, že zavražděný podnikatel Mrázek se v minulosti stýkal se šéfem poradců expremiéra Miloš Zemana Miroslavem Šloufem.

"Pokud budeme schopni schvalovat reformí kroky jako doposud,  je zbytečné, aby vláda odcházela," uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám