Hlavní obsah

Rozpolcení lidovci večer rozhodnou, jestli Čunek padne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úterní večer rozhodne, zda Jiří Čunek ubrzdí svůj politický pád a zda po odchodu z vlády bude donucen opustit i vedení strany. V Praze se sejde narychlo svolaná celostátní konference lidovců, aby vyslechla Čunkovo vysvětlení, komu patří milióny, které si měl ukládat v době, kdy pobíral sociální dávky.

Článek

Lidovci se v krajích rozdělili na dva bojovné tábory. Jedni tvrdí, že by měl Čunek odejít, i kdyby se mu podařilo svou finanční situaci osvětlit. Druhá skupina mu chce dát ještě šanci. Konference nemůže předsedu odvolat, jen mu vyslovit nedůvěru. Čunek již několikrát uvedl, že by přání strany vyslyšel.

Obě skupiny se ale shodují, že jarní sjezd, který by měl být pouze programový, by se měl změnit na volební.

O Čunkově odchodu se mluví na Plzeňsku, Karlovarsku, Liberecku i Vysočině

V některých krajích jednaly před úterní konferencí krajské výbory KDU-ČSL, jinde rozhodnutí při případném jednání o Čunkových miliónech nechávají na delegátech.

"Čunek by měl odstoupit, to si myslím já i naši členové. Stranu nespojuje a kampaně kolem jeho osoby nám neprospívají," řekl Právu šéf lidovců v Plzeňském kraji Václav Červený. "Měl by zvážit, zda lpění na funkci je to nejpodstatnější, co potřebujeme. Pokud ale neodejde sám, tak je otázka, zda mu to máme říci hlasováním. Osobně se rozhodnu až podle argumentů a průběhu diskuse přímo na konferenci," dodal Červený.

Podle šéfa KDU-ČSL z Vysočiny Václava Kodeta by Čunek měl odejít i z čela strany, přičemž náhradu za něj by nebylo nezbytné volit hned. "Dělám si monitoring, můj názor není ojedinělý," řekl Kodet Právu.

"Výbor požaduje vysvětlení zdrojů peněz, o nichž se stále mluví, a pokud by toto vysvětlení nebylo dostačující, potom požadujeme odstoupení z postu předsedy," řekl Právu v Liberci krajský šéf KDU-ČSL Václav Nosek.

Karlovarský krajský předseda lidovců Josef Malý Právu řekl: "Buď Čunek v úterý na konferenci předloží věrohodné vysvětlení, nebo ne a pak to bude znamenat jeho odchod z čela strany."

Zlín, Brno, Hradec stojí za předsedou

Vedení zlínské krajské organizace naproti tomu už v neděli vyslovilo Čunkovi plnou podporu. "Z několika částí republiky se volá po tom, aby odstoupil i z funkce předsedy. S tím nesouhlasíme. Iniciace ze strany senátorského klubu byla velmi předčasná," řekl Právu předseda KDU-ČSL Zlínska Jiří Stodůlka.

Také jihomoravští lidovci se postavili za Čunka. Domnívají se, že by měl v čele strany i přes své aféry zůstat. Včera se na tom usnesl krajský výbor strany. "Jihomoravská krajská organizace byla ta, která vyjádřila podporu našemu předsedovi historicky jako první, a to ještě v době, kdy o tuto funkci usiloval," uvedl místopředseda lidovců a šéf jihomoravské organizace Stanislav Juránek.

Také královéhradecký krajský výbor KDU-ČSL plně podporuje Čunka ve funkci předsedy. Včera odsoudil způsob unikání informací ze šetření orgánů činných v trestním řízení a jejich mediální zneužívání.

Kritický názor zastává vůči Čunkovi většina lidoveckých senátorů, kteří už ve středu Čunka k rezignaci na předsednickou funkci vyzvali. "Měl by odejít, vždyť jeho obhajoba je na delší dobu, minimálně než se vyšetří ta jeho první kauza," řekl včera Právu Josef Kalbáč. Připomněl, že nejvyšší státní zástupkyně otevřela případ údajného uplácení.

Naopak za Čunka se postavili i poslanci Ludvík Hovorka, Jiří Carbol, europoslankyně Zuzana Roithová či místopředsedové Marián Hošek a David Macek.

Hovorka popřel, že by v nové situaci nepodržel Topolánkovu vládu, jak se o tom začalo spekulovat poté, co Hovorka v létě nepodpořil vládní reformy.

Reklama

Související témata:

Související články

Čunek bude bojovat o setrvání v čele KDU-ČSL

Odcházející vicepremiér Jiří Čunek sice ve vládě končí, v čele lidové strany chce ale dál zůstat. Někteří jeho spolustraníci se staví proti tomu. K odstoupení...

Čunek chce dál zůstat v čele lidovců

Odstupující vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek nemíní odejít z čela KDU-ČSL, a to i přes nekteré vnitrostranické hlasy, které požadují jeho odchod...

Policie zkoumá Čunkovy dávky

Vsetínští kriminalisté se v případu Jiřího Čunka zaměřili především na zjištění toho, zda jeho rodina v devadesátých letech neoprávněně nepobírala sociální...

Výběr článků

Načítám