Hlavní obsah

Česko přichází o policisty, příští rok jich bude chybět pět tisíc

PRAHA

Odliv policistů, se kterým se potýká česká policie, se za poslední rok více než zdvojnásobil. Policejní prezidium spočítalo všechny žádosti o odchod do civilu podané do konce října a zjistilo, že na přelomu roku bude v České republice chybět 4882 policistů. Na počátku letošního roku přitom v republice chybělo 1957 policistů.

Článek

"Celkem by nás mělo být asi 47 000," uvedl v pondělí mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

"Nejvíc odcházejí příslušníci cizinecké a pohraniční policie a pořádkové policie," upřesnil Kubalák s tím, že nejčastější jsou odchody do civilu v Praze, středních Čechách a na severní Moravě.

Výpověď ke konci října byla pro policisty výhodná

Službu se podle mluvčího rozhodli ukončit především policisté ve věku nad 50 let - celkem 2809 lidí, případně ti, kteří u policie strávili 30 a více let - 1855 příslušníků. Právě pro ně bylo výhodné podat výpověď ke konci října. Každý policista totiž po odchodu do civilu dostává výsluhu, která se vypočítává z průměrné hrubé mzdy za posledních 12 měsíců.

Podstav 4882 policistů ke konci letošního roku byl vypočten s ohledem na dvouměsíční výpovědní lhůtu.

Po účinnosti nového zákona, který vstoupil v platnost začátkem roku, se většině policistů zvedly platy a tím i základ pro výpočet výsluhy. Renta je různá a dělí se podle toho, kolik let mají policisté odslouženo. První hranice je 15 let služby, kdy policisté dostávají dvacet procent hrubé mzdy, a poslední je po třiceti letech, kdy je odměnou polovina hrubého platu.

Právě na valorizaci renty čekalo hodně starších policistů, kteří si díky roku navíc ve službě mohou měsíčně přijít až na několik tisíc korun navíc.

Občané se nemusejí obávat, ujišťuje policie

Podle Kubaláka byl odchod těchto starších policistů očekáván. "V naprosté většině odcházejí spokojeni, protože nový služební zákon jim vytvořil příznivější podmínky," konstatoval.

Občané se podle něj nemusí v souvislosti s úbytkem policistů ničeho obávat. "Na veřejnost to nebude mít žádný dopad, nebude to znamenat pokles kvality našich služeb," zdůraznil. Mluvčí také dodal, že počátkem příštího roku bude spuštěna kampaň směřující k náboru nových policistů.

Nový zákon má i své kritiky

Někteří policisté ale ze služby odcházejí i kvůli nespokojenosti s novým zákonem, v médiích uvedli, že mají nižší plat. Další vlna odchodů souvisí s reorganizací uvnitř policie. Čeká například cizineckou policii a spekuluje se také o osudu elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Právě z tohoto útvaru podalo k poslednímu říjnu výpověď celkem 45 detektivů, další - včetně ředitele a jeho náměstků - je hodlají následovat.

Nový zákon změnil pravidla služby policistům, hasičům, dozorcům ve věznicích a celníkům. Zákon zrušil příplatky za práci o svátcích, víkendech a za noční služby. Na druhou stranu jim však prodlužuje dovolenou, zkracuje týdenní pracovní dobu a plošně jim zvyšuje základní platy.

Reklama

Související témata:

Související články

S Kubicem opouští ÚOOZ dalších 45 detektivů

Poté, co šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice minulý týden požádal o odchod do civilu ke konci letošního roku, opouští elitní...

Výběr článků

Načítám