Hlavní obsah

Julínek uspěl u šéfů nemocnic s návrhem delší pracovní doby

– PRAHA

Plán ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) rozšířit pracovní dobu zdravotníkům o osm hodin týdně získal podporu ředitelů nemocnic a záchranných služeb. Proti plánu na 48 hodinovou pracovní dobu je naopak lékařská komora i lékařské a zdravotnické odbory, které chystají protestní akce. Návrh odmítá i ČSSD.

Článek

Julínek se v pondělí s řediteli shodl, že prodloužením pracovní doby se vyřeší dosavadní překračování limitů zákoníku práce.

"Novelou zákoníku práce se vytvoří legální prostor, že bude možné dohodnout se na jiném rozložení pracovní doby a odměny," řekl novinářům ministr. "S plány ministerstva souhlasíme. Úprava bude ku prospěchu vedení nemocnic i zaměstnanců," dodala předsedkyně Asociace nemocnic a ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová.

Novela zákoníku práce je ve Sněmovně. Pokud projde, přesune se část přesčasů zdravotníků do běžné pracovní doby. Nemocnice a záchranné služby dostojí zákoníku, který povoluje zhruba 400 hodin přesčasů za rok. Řada lékařů pracuje i více než 1 000 hodin navíc. Nemocnice jim na tuto práci dávají zvláštní smlouvy, nebo jim práci zaplatí formou odměn a osobních příplatků. Toto řešení je na hranici legálnosti.

Odbory návrh kritizují

Odbory tuto úpravu odmítají, považují za diskriminaci, aby zdravotníci na rozdíl od ostatních zaměstnanců měli o osm hodin týdně delší pracovní dobu. Ministr vysvětlil, že rozšíření úvazku na 48 hodin týdně bude dobrovolné, zaměstnanec nesmí být postižen, kdyby odmítl. Mohl by už uzavřenou dohodu vypovědět a měl by zaručeno, že za práci navíc dostane také peníze navíc.

Předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger ale soudí, že se jen zvýší tlak na zaměstnance, kteří na tuto dohodu nepřistoupí. Podle něj je v návrhu u osmi hodin na dohodu navrhovaná o čtvrtinu nižší odměna než u současných přesčasů. Odbory mají vlastní návrh, chtějí zvýšit limit přesčasů u běžných pracovníků o osm hodin a u záchranky o 12 hodin. "Netlačíme na to, aby práce nebyla dražší, hledáme možnost, aby nebyla levnější," vysvětlil.

Prodloužení běžné pracovní doby podporuje jako nouzové řešení sdružení Lékaři pro reformu. Julínek potvrdil, že toto je jen první krok. Chce změnit systém odměňování ve zdravotnictví z dosavadních tarifních platů na dohody o mzdě. Nemocnice by tak mohly lépe platit dobrým lékařům a ti by nebyli už závislí na příjmech za přesčasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám