Hlavní obsah

Topolánek chce, aby univerzity na výzkumu vydělávaly

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) plánuje změnu vysokoškolského zákona tak, aby i univerzity mohly profitovat z výzkumu. Záměr souvisí s projektem Vivat, kterým chce předseda vlády propojit investice do vzdělávání, inovací, výzkumu a nových technologií.

Článek

Ve strategii, kterou v pondělí představil novinářům na svém pravidelném brífinku, počítá vedle financí ze třech evropských programů také s postupným navyšováním státních příspěvků na vědu a výzkum.

Od propojení systému tak, aby na konci výzkumu stál konkurenceschopný výrobek, si Topolánek slibuje mimo jiné příliv soukromého kapitálu do výzkumu.

České firmy zatím podle něj ve financování vědy zaostávají. Topolánek, který řídí vládní radu pro vědu a výzkum, se chce věnovat také kontrole přílivu miliard, které přijdou v příštích sedmi letech z Bruselu.

"Peníze by měly jít úspěšným, nikoli těm, kteří napíšou dobře projekt," konstatoval.

Nadresortní přístup k vědě

Premiér by také chtěl změnit systém, kdy na vědu ze svých kapitol přispívají nekoordinovaně jednotlivá ministerstva. Pohled na vědu by podle předsedy vlády měl být "nadresortní".

V příštích sedmi letech by čeští vědci měli podle Topolánka využít evropských peněz na to, aby rozjeli životaschopné projekty, které budou úspěšné i v době, kdy evropský penězovod do Česka vyschne.

Humanitní vědy na peníze z programu nedosáhnou

Premiér také reagoval na nedávný dopis děkanů filozofických fakult, kteří jsou znepokojeni nad postavením společenských a humanitních věd. Fakulty nesouhlasí hlavně s tím, že byly vyňaty ze seznamu oblastí, které mají být podpořeny z evropského operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Podle Topolánka je však tento evropský program koncipován jako nástroj podpory nových technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám