Hlavní obsah

ČSSD lanaří na svrhnutí vlády koaliční poslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka (ODS) nejpozději na sněmovní schůzi, která začne na konci listopadu. Hlasovat by se ale mohlo i dřív, pokud se ČSSD podaří získat na svou stranu některé poslance koalice, se kterými jedná. ČSSD a KSČM mají dohromady jen 98 hlasů, zatímco k vyslovení nedůvěry je třeba získat ve dvousetčlenné komoře aspoň 101 hlasů.

Článek

Na dotaz, zda již socialistům slíbil hlas někdo z vládních zákonodárců, odvětil v pondělí šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek, že jednají se všemi poslanci.

"Sněmovna má 200 poslanců a my nevidíme v tuto chvíli žádné mantinely, které by nám bránily jednat s kýmkoli ze členů Poslanecké sněmovny," uvedl Hašek.

Nejbližší plánovaná schůze dolní komory začíná 27. listopadu. Socialisté ale mohou vyvolat ještě před touto schůzí jinou, která by se věnovala výhradně osudu kabinetu. "Pokud budou jiné okolnosti, (...) můžeme ji (schůzi) svolat i dříve. Ten termín na začátku té řádné schůze Sněmovny je nejzazší možný," prohlásil v pondělí předseda socialistických poslanců.

Socialisté se domnívají, že ČR zažívá vládní krizi, navíc prohloubenou aférami odcházejícího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) a chtějí předčasné volby. Kabinet proto vyzvali k demisi.

"Přeběhlíci" zatím vládu vždy podrželi

Pokud chce ČSSD uspět, musí získat spojence. KSČM návrh na vyslovení nedůvěry zřejmě podpoří, i když se ale připočítá i případná podpora dvou bývalých členů ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky, na vyvolání nedůvěry by to nestačilo.

Ani jeden z poslanců označovaných jako "přeběhlíci" v pondělí nebrali mobilní telefon, dříve však oba stáli v těch nejdůležitějších okamžicích na straně vlády.

Tlustý ani Hovorka vládu nepoloží

Návrh sociálních demokratů nepodpoří ani lídr vnitrostranické platformy v ODS Vlastimil Tlustý, uvedl to již minulý týden. Proti Topolánkovu kabinetu nehodlá hlasovat ani lidovec Ludvík Hovorka, který jako jediný koaliční poslanec v srpnu odmítl vládní reformu financí. "Já myslím, že v současné době není důvod vyvolávat nějaké nestability," řekl.

V případě, že by levice přeci jen uspěla s návrhem na vyslovení nedůvěry, musela by vláda podat demisi. To by však neznamenalo automaticky předčasné volby, k tomu by byla třeba širší politická shoda.

Opozice kvůli Čunkově kauze vyvolala hlasování o nedůvěře již letos v červnu. Tehdy neuspěla, uvidí se, jestli bude mít tentokrát více štěstí.

Reklama

Související články

Čunek oznámil rezignaci

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek oznámil, že ve středu odejde ze všech vládních funkcí. Čunek tak učinil po oznámení, že se znovu otevře jeho údajná...

Výběr článků

Načítám