Hlavní obsah

Lidovci nejsou v krizi, odmítá místopředseda Línek

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo nastoupí za Jiřího Čunka na post ministra pro místní rozvoj, vicepremiéra a šéfa strany? Tato otázka začala pulzovat mezi lidovci. Nejčastěji padalo jméno prvního místopředsedy KDU-ČSL a vicehejtmana Pardubického kraje Romana Línka. On sám v rozhovoru pro Právo říká, že by v případě silného mandátu funkce přijal. Zároveň odmítá, že by lidová strana byla v krizi.

Článek

Ocitl jste se jste v situaci, kdy se v krátké době můžete stát vicepremiérem a také předsedou strany. Cítíte se na to?

Pokud by taková situace nastala, nebál bych se stát úřadujícím předsedou strany a určitě bych ji dovedl k dubnovému sjezdu. Ten by pak rozhodl o novém předsedovi. Pokud jde o vládní funkci, uvažoval bych o ní jen za předpokladu, že bych měl silný politický mandát od KDU-ČSL a byla by mi premiérem nabídnuta. A také kdybych našel řešení, které by neublížilo Pardubickému kraji. Ale to je hypotetické, předčasné a myslím, že nejsem jediný adept.

Přikláníte se k Čunkově tvrzení, že jde o cílenou kampaň proti němu, nebo si myslíte, že jeho čerpání sociálních dávek je morální pochybení, či dokonce porušení zákona?

Věc má jisté rysy kampaňovitosti, ale o tom můžu jen spekulovat. Každopádně jsem Jiřímu Čunkovi svůj názor otevřeně řekl a do úterního zasedání to nechme jen mezi mnou a jím. Bylo by naprosto nekorektní, kdybych své názory prezentoval dříve.

Hodně mě však v neděli překvapily názory nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Otázky politizace či zneužívání instituce státního zastupitelství, její úmysl obrátit se na premiéra a na BIS, to mě jako občana nenechává klidným a rád bych slyšel vysvětlení.

Jan Kasal se nechal slyšet, že by měl odstoupit nejen předseda Čunek, ale i celé předsednictvo KDU-ČSL. Co vy na to?

Nebylo by správné říci, že předsednictvo nemá spoluzodpovědnost za události z poslední doby, a stejnou spoluzodpovědnost má i celostátní výbor, který zasedá každé dva týdny. Nezdá se mi ale, že by pomohlo straně a potažmo i republice, kdyby předsednictvo odstoupilo. Nechme to na dubnový sjezd, který zřejmě bude volební, ač původně být neměl. Na něm by se měly volit všechny orgány. Odmítám ale, že by KDU-ČSL byla v krizi. Je pouze ve složité situaci, spojené s paralýzou v případech, které mají vazbu na předsedu.

Neobáváte se, že situace se podepíše na propadu volebních preferencí KDU-ČSL?

Za rok budou krajské a senátní volby... Jistěže, každá problematická situace může volby ovlivnit. Myslím, že KDU-ČSL by neměla otravovat veřejnost svými vnitřními záležitostmi, ale nabízením receptů na řešení věcí veřejných. To se bude týkat obojích voleb. Jsem přesvědčen, že o jejich výsledku rozhodne to, co se v krajích v minulém období podařilo nebo nepodařilo udělat.

Reklama

Související články

Čunek bude bojovat o setrvání v čele KDU-ČSL

Odcházející vicepremiér Jiří Čunek sice ve vládě končí, v čele lidové strany chce ale dál zůstat. Někteří jeho spolustraníci se staví proti tomu. K odstoupení...

Výběr článků

Načítám