Hlavní obsah

Zelení podpoří při volbě prezidenta Jana Švejnara

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, Karolína Kudynová

Republiková rada Strany zelených se na svém sobotním zasedání rozhodla, že ve volbě prezidenta podpoří ekonoma Jana Švejnara, pokud ten přijme kandidaturu. Je po ČSSD už druhou stranou, která vyjádřila Švejnarovi podporu. SZ se také snaží najít nového ministra školství. Dušan Lužný, kterého do funkce navrhla před třemi týdny, ve vládě neprošel.

Článek

Švejnara podpořila většina členů rady, pro hlasovalo 45 účastníků, tři se zdrželi a nikdo nebyl proti. Zelení o Švejnarovi jednali už v pátek se Sdružením nezávislých kandidátů a Klubem otevřené demokracie. Usnesení ze schůzky pak předložili jak radě, tak je poskytli ČSSD, aby ještě před hlasováním znali postoj sociálních demokratů.

"Jdu sem přinést informaci o tom, že tři parlamentní kluby se shodly na podpoře Jana Švejnara," řekl Martin Bursík před začátkem jednání. . "Vyhovuje nám jeho hodnotovým systémem, zkušeností, otevřeností ve vztahu k Evropě a celému světu," dodal vicepremiér Bursík.

Hledání ministra školství

Zelení též hledají kandidáta na křeslo ministra školství. Rada se podle dosavadních informací shodla na sestavní komise, která vybere seznam vhodných jmen. V této komisi jsou Bursík, Dana Kuchtová, která resort vedla, Ondřej Liška, Dalibor Stráský a Dušan Lužný.

Mezi kandidáty jsou Eva Tylová, Olga Zubová, Martin Tichý, Vladislav Koval a Jaroslav Staněk. 

Martin Bursík po nástupu do funkce - je pověřen dočasně ministerstvo řídit - uplatní krizový scénář. Plánuje prověřit, kteří lidé jsou užiteční.

Jméno zřejmě v sobotu známé nebude. Ustavení komise ale naznačuje, že uspělo předsednictvo a ne Matěj Stropnický. Zatímco ale předsednictvo strany v čele s ministrem Martinem Bursíkem chce, aby nového ministra vybralo samo ve spolupráci s poslaneckým klubem Strany zelených a rada návrh jen schvalovala, Matěj Stropnický ze Strany zelených si přeje, aby jméno vybírala sama rada.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám