Hlavní obsah

ČSSD chce podpořit v prezidentské volbě Švejnara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD navrhuje podpořit profesora Jana Švejnara jako vyzyvatetele Václava Klause při prezidentské volbě v únoru 2008. Podmínkou podpory ale je, že se na něm do 8. prosince musí shodnout i ostatní strany.

Článek

"Navrhujeme podpořit prof. Jana Švejnara, jako společného prezidentského kandidáta, pokud se pro jeho kandidaturu vysloví rozhodující politické subjekty na levici, ve středu a v pravém středu politického spektra parlamentu," uvedla ČSSD.

Předseda strany Jiří Paroubek řekl, že Švejnar by mohl získat i část hlasů od zákonodárců ODS.

Švejnar, který je profesorem Michiganské univerzity,  původně se svou kandidaturou nesouhlasil, pak ale změnil názor.

Kromě ČSSD má i podporu zelených. Šéf zelených Martin Bursík rozhodnutí opoziční strany přivítal. "Ve shodě se zelenými bude mít Švejnar podporu nejsilnější opoziční strany, to dává předpoklad k získání většiny zákonodárců KDU-ČSL," řekl ČTK.

Kromě Švejnara se jako o kandidátech mluví i o vědci Václavu Pačesovi nebo bývalém ministru zahraničí Jiřím Dienstbierovi. Jediným oficiálním kandidátem je zatím Klaus, který může počítat s podporou ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám