Hlavní obsah

Čunek chce dál zůstat v čele lidovců

Novinky, znk, jos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odstupující vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek nemíní odejít z čela KDU-ČSL, a to i přes nekteré vnitrostranické hlasy, které požadují jeho odchod z čela strany. Uvedl to v dopise, který v pátek zaslal členům KDU-ČSL.

Článek

"Ozývají se hlasy, že bych měl odstoupit také z čela KDU-ČSL. Mrzí mě to, protože jsem se jako předseda vždy snažil naplnit hlavní vizi, se kterou jsem tuto funkci přijal: znovu sjednotit naši stranu po neúspěšných volbách, a to bez ohledu na příčiny, které tento neúspěch způsobily," uvedl v otevřeném dopise, který zveřejnil na stranickém webu.

"Jsem rozhodnut a připraven v naplňování této vize pokračovat i nadále," dodal Čunek, který svou rezignaci na post vicepremiéra oznámil ve čtvrtek.

Rozhodl se tak poté, co nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nařídila doplnění Čunkovy kauzy o další důkazy a vydání nového rozhodnutí.

Kampaň prý slouží politickým konkurentům

"Jistě si uvědomujete, že cílem kampaně, kterou zažíváme, není poškodit pouze mě, ale především oslabit a případně rozložit celou naši stranu," poznamenal lídr lidovců s tím, že to slouží "všem našim politickým konkurentům".

Znovu zopakoval, že je nevinen, a to jak v kauze údajného převzetí úplatku v roce 2002, tak v případě braní sociálních dávek v době, kdy měl na účtech milióny korun.

"Nejsem pokrytec a nikdy jsem se nedopustil věcí, ze kterých jsem obviňován. Jenom proto jsem byl schopen vzdorovat zákeřným útokům a pomluvám," podtrhl.

Kasal: Nepředpokládám, že to Čunek ustojí

Někteří zákonodárci i krajští politici soudí, že rezignovat by měl i na funkci předsedy KDU-ČSL. Patří mezi ně někteří krajští lídři, lidovečtí senátoři, poslanci Ludvík Hovorka, Jiří Carbol nebo například místopředseda Sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal.

Ten v pátek ráno v České televizi řekl, že ho mrzí, že Čunek k rozhodnutí odejít nedospěl sám nebo na stranické půdě, ale byl k tomu dotlačen premiérem. "Vypovídá o tom sled událostí: nejprve ranní grémium ODS, schůzka koaličních lídrů a pak jeho rezignace," vysvětloval Kasal.

Kdyby Čunek dál setrval v čele lidové strany, byl by to podle něj velký problém. Jako nejlepší řešení se Kasalovi jeví, kdyby Čunek odešel a svolal nový volební sjezd, kde by se rozhodlo o novém lídrovi, ovšem tak, aby strana nezůstala rozdělena vnitřními spory.

Naopak senátorské křeslo by si měl podle Kasala Čunek ponechat. "Lidé na Vsetínsku jeho práci oceňovali jak při volbách na radnici, tak při výběru v senátních volbách a budou jistě rádi, pokud se jejich senátor nebude věnovat celostátní politice, ale jejich regionu," řekl Kasal.

Reklama

Související témata:

Související články

Čunek oznámil rezignaci

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek oznámil, že ve středu odejde ze všech vládních funkcí. Čunek tak učinil po oznámení, že se znovu otevře jeho údajná...

Výběr článků

Načítám