Hlavní obsah

Čunek bude bojovat o setrvání v čele KDU-ČSL

– PRAHA

Odcházející vicepremiér Jiří Čunek sice ve vládě končí, v čele lidové strany chce ale dál zůstat. Někteří jeho spolustraníci se staví proti tomu. K odstoupení ho vyzvali představitelé některých krajských organizací. Lidovci se sejdou příští úterý na celostátní konferenci.

Článek

Hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek naznačil, že Jiří Čunek by měl odstoupit. "Já ho k tomu vyzývat nebudu, ale předpokládám to," řekl. Jako závažný vidí konflikt mezi programem KDU-ČSL a Čunkovou minulostí. Věří však, že se Čunek očistí.

Předseda lidovců na Vysočině Václav Kodet uvedl, že Čunkovo setrvání v čele strany "není udržitelné". "Jsem přesvědčen,..., že tak, jak situaci vyhodnotil ve vládních funkcích, ji vyhodnotí i ve stranické funkci," míní. Podle šéfa jihočeských lidovců Vladimíra Pavelky by mělo své setrvání zvážit celé předsednictvo KDU-ČSL.

Lidovci ze Zlínského kraje se shodují v tom, že předsedou lidovců by Čunek měl zůstat. Pro setrvání Čunka ve vedení strany je také pražská organizace.

Šojdrová: ať prokáže, že dávky potřeboval

Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová ve čtvrtek řekla, že Jiří Čunek nemůže být v čele strany, pokud neprokáže, že sociální dávky, které bral ve druhé polovině 90. let, skutečně potřeboval. Šojdrová to řekla v Pressklubu na Frekvenci 1.

Šojdrová odmítla tvrzení, že Čunek, který ve čtvrtek oznámil rezignaci na post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, lhal. "Když říkám, že není lhář, to neznamená, že některé věci občas neřekne jinak. Občas si člověk neuvědomí dosah toho, co říká," prohlásila na Frekvenci 1.

Jestliže Čunek bral dávky neoprávněné, nemůže podle Šojdrové dál hájit program KDU-ČSL. Pokud by z čela strany odešel, řídil by lidovce dočasně Roman Línek, první místopředseda strany. Poslankyně odmítla říci, zda by ona sama na předsedkyni strany kandidovala.

Čunek podle dokumentů pobíral dávky do roku 1998. V témže roce se stal starostou Vsetína, do té doby byl zastupitelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám