Hlavní obsah

Češi a Američané uzavřeli další kolo jednání o radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští a američtí představitelé ve čtvrtek v Praze uzavřeli další kolo jednání o textu dohody, která má v souvislosti s radarovou základnou mimo jiné stanovit právní rámec pro pobyt amerických vojáků v ČR. Informovalo o tom ministerstvo obrany. Jednalo se pouze o tom, jaký status bude mít případná americká obsluha zařízení.

Článek

"Tato jednání se týkají výhradně statutu personálu ozbrojených sil USA," uvedl šéf české delegace Ivan Dvořák. Dodal, že jakákoliv přítomnost představitelů Ruska na možné radarové stanici v Brdech "nikdy nebyla a nikdy nebude předmětem těchto jednání".

Podle Dvořáka budou jednání pokračovat i v následujících měsících do té doby, než nastane shoda na finálním textu bilaterální smlouvy SOFA.

Přítomnost Rusů má vyřešit dohoda

Jakákoliv přítomnost ruského personálu na radarové stanici podle Dvořáka by musela být nejdříve předmětem politické dohody mezi ČR a Ruskem. "Ve světle výroků ruských představitelů v posledních dnech však taková jednání nejsou na pořadu dne," zdůraznil.

Zástupci české opozice, ale i vládních stran tyto úvahy ostře kritizovali, protože myšlenka návratu Rusů na české území je pro ně nepřijatelná.

Topolánek připustil kontrolní činnost Rusů

Premiér Mirek Topolánek při několika příležitostech řekl, že ruští vojáci na americké radarové základně v Brdech nebudou. Připustil ale, že ruští inspektoři by mohli mít možnost výstavbu i provoz americké radarové stanice monitorovat a kontrolovat

O možné přítomnosti Rusů na amerických základnách v Polsku a Česku hovořil nedávno při návštěvě Prahy ministr obrany USA Robert Gates. Uvedl zároveň, že žádná americko-ruská dohoda se neobejde bez souhlasu české strany.

Bilaterální smlouva NATO SOFA

NATO SOFA (Status of Forces Agreement) byla sjednaná v Londýně 19. června 1951 tehdejšími členskými zeměmi NATO. Smlouva vymezuje status ozbrojených sil aliance na území jiného člena aliance a pro Českou republiku vstoupila v platnost 30. listopadu 2000 (byla publikována pod č. 1/2002 Sb.m.s.).

NATO SOFA řeší právní postavení ozbrojených sil státu NATO (tzv. vysílající stát) na území jiného státu NATO (tzv. přijímající stát), přičemž se vztahuje jak na krátkodobé pobyty (např. tranzity přes území či společná cvičení), tak na dlouhodobé pobyty (např. základny). Její pravidla se uplatňují na příslušníky ozbrojených sil, civilní personál s nimi spolupracující i na rodinné příslušníky vojenského a civilního personálu. Základní povinností vyslaného personálu je respektovat právo přijímajícího státu a zdržet se zde jakékoliv politické činnosti. NATO SOFA pak dále stanoví výjimky z tohoto obecného pravidla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám