Hlavní obsah

Ministerstvo školství povede dočasně Bursík

Novinky, znk
PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve čtvrtek uvedl, že příští středu požádá prezidenta Václava Klause, aby dočasným ministrem školství jmenoval vicepremiéra a ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ).

Článek

Topolánek rozhodnutí oznámil na tiskové konferenci, na které vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) ohlásil svou rezignaci kvůli vyšetřování údajné korupční kauzy.

Dosavadní ministryně školství Dana Kuchtová (též SZ) rezignovala na svou funkci na začátku října. Jako důvod uvedla napětí kolem čerpání peněz z evropských fondů.

Hledání jejího nástupce se podle předsedy vlády ukazuje složitější, než se zdálo. Je třeba získat čas, úřad stabilizovat a mít v čele ministerstva někoho, kdo může rozhodovat, řekl Topolánek.

Spekuluje se o tom, že Čunkův odchod by mohla doprovodit i výměna vládních křesel mezi zelenými a KDU-ČSL. Bursík ale po středečním jednání stranického vedení uvedl, že zelení o případné výměně ministerstev školství a místního rozvoje nediskutovali, neovažuje o tom podle svých slov ani Čunek.

Bursík dvě ministerstva zvládne

Co bude chtít v čele ministerstva Bursík prosadit, novinářům odmítl říct s tím, že pověřen bude až příští týden. Je podle něj nicméně nutné resort stabilizovat, už dříve mluvil o nutnosti personálních změn. Vicepremiér, který je zároveň ministrem životního prostředí, bude podle svých slov na dva úřady stačit. Vsází na svého prvního náměstka Jana Dusíka, který o prázdninách, kdy byl Bursík na měsíční výpravě v Pákistánu, vedl ministerstvo životního prostředí za něj.

Strana zelených pak navrhla do funkce náměstka Kuchtové a člena předsednictva SZ Dušana Lužného. Toho ale odmítl premiér.

Užší vedení Strany zelených ve středu rozhodlo, že chce vybrat nástupce Kuchtové bez pomoci republikové rady. Ta před třemi týdny podpořila kandidaturu Lužného.

Reklama

Související články

Ministryně školství Kuchtová rezignuje

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila, že odstoupí z funkce. Na úterní tiskové konferenci uvedla, že kvůli napětí kolem čerpání peněz z evropských...

Výběr článků

Načítám