Hlavní obsah

Reportéři ČT si stěžují na ředitele Janečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České televizi to začíná opět vřít. A nejsou za tím jen personální změny uskutečněné v posledním období. Reportéři České televize Michael Fiala a David Havlík podali ve středu na Radu ČT stížnost na generálního ředitele televize Jiřího Janečka. Protestují v ní proti údajné cenzuře a klientelismu v televizním zpravodajství. Janeček se proti cenzuře ohradil, ke klientismu se nevyjádřil.

Článek

Reportéři v dopise Radě kritizují šéfredaktora zpravodajství ČT Michala Petrova za to, že podle nich zabránil odvysílání jejich reportáže s názvem Miliónový dlužník v hlavních zpravodajských relacích. V reportáži informovali o dluzích v řádech desítek miliónů korun firmy podnikatele Jaroslava Veverky, který je přítelem a bývalým poradcem předsedy vlády Mirka Topolánka (ODS).

Reportáž byla 24. září zařazena do pořadu Reportéři ČT. Ve zpravodajství ČT24, v Událostech ani v Událostech, komentářích se ale neobjevila. "Protestujeme proti cenzuře a klientelismu šéfredaktora Petrova, který s největší pravděpodobností na objednávku zabránil vysílání závažné reportáže v relacích klíčových pro veřejnou odezvu," píší reportéři Radě ČT a dodávají, že nejde o ojedinělý případ.

"V České televizi rozhodně nepanuje cenzura," reagoval na stížnost redaktorů Janeček. "Je výsostným právem a povinností šéfredaktora v každém médiu rozhodovat o obsahu média, které řídí, a je za to i zodpovědný," uvedl šéf veřejnoprávní televize. Rada ČT se sejde ve středu 7. listopadu a jako první krok požádá o vyjádření Janečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám