Hlavní obsah

Policie začala šéfa lidovců znovu vyšetřovat

VSETÍN

Vsetínská policie začala v úterý vyšetřovat, jestli se Jiří Čunek (KDU-ČSL) nedopustil trestného činu podvodu v souvislosti s údajným ukládáním miliónových částek do bank a současným pobíráním sociálních dávek na konci devadesátých let. Specialisté z hospodářské kriminálky by také měli prověřit, jestli Čunek peníze zdanil a jak je vůbec získal. Informaci Právu potvrdil zástupce okresního ředitele vsetínské policie Zdeněk Šimoník.

Článek

"Začali jsme prošetřovat celou věc po konzultaci se státním zastupitelstvím. Byly zahájeny úkony, budeme celou věc prověřovat tak, jak nám velí zákon," řekl Právu Šimoník. Potvrdil, že si již kriminalisté vyžádali celou reportáž pořadu České televize Reportéři ČT.

"Počkali jsme, jestli nepřijde nějaký oficiální podnět, když nepřišel, tak jsme začali sami na základě informací z médií. Zajistili jsme si pásku s reportáží České televize a podle toho se to bude odvíjet. Budeme dále kontaktovat například městský úřad," nastínil postup Šimoník.

Čunek: konkrétní podklady předložím 5. listopadu

Na středeční tiskové konferenci předseda lidovců pouze potvrdil své stanovisko z dopoledního jednání předsednictva KDU-ČSL, že kategoricky odmítá zneužívání sociálních dávek v inkriminovaném období. Více informací poskytne v pondělí 5. listopadu až shromáždí písemné podklady. 

Na mimořádné tiskové konferenci Čunek uvedl, že podporu od státu získal v souladu s tehdy platnými zákony. Podle nich se dávky vypočítaly podle příjmů, nikoliv úspor žadatele.

Novinářům také řekl, že část z 3,5 miliónů korun, které v té době byly na jeho účtu, měl pouze ve své správě.

Podle Šimoníka se u Čunka konkrétně prověřuje, zda nejde o podezření z podvodu. "Jsou tam ty informace kolem dávek, proto to šetří oddělení hospodářské kriminálky, tam jsou na to specialisté," uvedl zástupce ředitele vsetínské policie.

Ten konstatoval, že nehraje žádnou roli, že by mohl být případný trestný čin promlčen. "Musíme to celé prověřit, až se k něčemu dojde, tak se teprve posuzuje případná doba promlčení. Proto bych zatím nepředjímat. Záleží, co se všechno zjistí. Je to standardní postup," vysvětlil Šimoník. ˇ

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek dal Čunkovi nůž na krk

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se tvrdě opřel do šéfa lidovců a vicepremiéra Jiřího Čunka. Ve středu dopoledne ve Sněmovně prohlásil, že pokud poslední...

Výběr článků

Načítám