Hlavní obsah

Extremisté pohrozili, že bez náhradní trasy projdou Josefovem

– PRAHA

Pravicoví extremisté pohrozili magistrátu, že pokud jim neumožní pochodovat Prahou v den výročí tzv. Křišťálové noci po náhradní trase, uskuteční průvod podle původního ohlášení bývalou židovskou čtvrtí. Uvedli to ve středu v prohlášení na svých webových stránkách. Neonacisté ohlásili tento týden celkem osm tras, magistrát je všechny zakázal.

Článek

"Mladí národní demokraté preferují uspořádání průvodu na náhradní trase a budou tímto směrem směřovat veškeré své úsilí. Pokud jim však zvolení náhradní trasy nebude povoleno, případně přijdou další nezákonné zákazy a blokace, budou nuceni trvat na uskutečnění průvodu podle původního ohlášení na základě rozhodnutí soudu," uvedl jejich mluvčí Jan Peterka.

"Jestliže někdo vyhrožuje na svých internetových stránkách, tak pro orgán státní správy to neznamená vůbec nic," řekl mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. Postoj pražské radnice podle něj zůstává stejný. "Zabráníme pochodu této skupiny o výročí Křišťálové noci starým židovským městem. Tečka. Na tom názoru hlavního města se od začátku nic nezměnilo," prohlásil.

Původně ohlášenou trasu zabrala na den výročí Křišťálové noci Židovská liberální unie. Odpůrci extremistů chtějí pravicovým demonstrantům přehradit cestu. Mladí národní demokraté se ale dál domnívají, že jejich pochod je řádně ohlášen a že mají oprávnění jej uskutečnit. Zpochybňují tvrzení úřadu, že nahlášení pochodu je neplatné.

Klaus a Bém proti pochodu

Magistrát nejprve pochod zakázal, soud ale jeho verdikt zrušil. Podle neonacistů ale zákon nedává úřadu žádnou možnost soudem povolený průvod znovu zakázat. "Opětovným povolením průvodu se soud nezabýval, jelikož tato skutečnost přímo vyplývá ze zákona," míní Peterka.

Akci radikálů kritizuje řada židovských organizací i politiků, protesty se zvedly i v zahraničí. Prezident Václav Klaus prohlásil, že není možné zůstat vůči akci neonacistů pasivní. Primátor Pavel Bém (ODS) již dříve zdůraznil, že v případě konfrontace bude demonstrace pravicových radikálů rozpuštěna.

V průběhu Křišťálové noci byly v roce 1938 v Německu zavražděny desítky Židů, na 30 000 osob bylo odvlečeno do koncentračních táborů a začala rychlá arizace židovského majetku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám