Hlavní obsah

Topolánek dal Čunkovi nůž na krk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se tvrdě opřel do šéfa lidovců a vicepremiéra Jiřího Čunka. Ve středu dopoledne ve Sněmovně prohlásil, že pokud poslední události kolem své osoby věrohodně nevysvětlí, bude muset z vlády odejít.

Článek

"Je třeba, aby to Jiří Čunek hodnověrně vysvětlil, jinak nemá nárok setrvávat v mé vládě," prohlásil Topolánek.

Čunek ve středu na schůzi lidovců přiznal, že v 90. letech sociální dávky opravdu bral. Dodal, ale že, přestože měl na účtech milióny, nemohl jimi disponovat, a proto měl na dávky oprávnění.

Topolánek: Chci vysvětlení do několika dnů

"Pokud Jiří Čunek vše hodnověrně nám i veřejnosti nevysvětlí a nevyvrátí vznesená obvinění, je jeho pozice nehájitelná a bude muset odejít. Podotýkám, že to musí udělat v historicky krátké době několika dnů. Dejte mi prosím šanci s ním o tom osobně mluvit," uvedl dále premiér s tím, že zatím neví, zda se s Čunkem sejde ještě během středy, protože má nabitý program.

Také ho znepokojuje únik informací z trestního spisu, kvůli tomu pokládá vyšetřování Čunkovy údajné korupce na vsetínské radnici za zmatečné.

"Můj pohár trpělivosti už přetéká, požaduji, aby okamžitě a srozumitelně vysvětlil svou kauzu," řekl na dotaz Práva vicepremiér Alexandr Vondra (ODS). Připomněl, že v únorovém hlasování o vydání Čunka v kauze úplatku byl proti, nyní by ale názor změnil.

Výběr výroků premiéra Mirka Topolánka k setrvání vicepremiéra Jiřího Čunka ve vládě:
"Beru tuto záležitost, která se nestala v době fungování mé vlády, za zpolitizovanou, jako osobní věc pana Čunka... nechávám na panu místopředsedovi Čunkovi, jak celou věc bude řešit, nevidím v tuto chvíli jediný důvod, proč ho vyzývat k odstoupení." (Právo, 8. února)
"Já ho (Čunka) k tomu nemůžu přinutit (k odchodu z kabinetu), ale myslím, že nakonec ten tlak ... ho k tomu přinutí." (ČTK, 14. března)
"Jiřímu Čunkovi musí lidovci garantovat návrat do politiky v případě, že se neprokáže jeho vina. Já se budu snažit mu zabezpečit totéž. V případě, že by měl garantován návrat, měl by (z vlády) odejít." (Hospodářské noviny, 26. března)
"Já nakonec budu mít odvahu ten krok (odvolat Čunka z vlády) udělat, ale chci mít přece jenom garance, že ta koalice bude fungovat dál." (Česká televize, 15. dubna)
"Pořád platí totéž. Pokud by byl (Čunek) obžalován, tak pokud neodejde, tak ho odvolám." (ČTK, 23. června).
"Pan premiér je rád, že i přes velký mediální tlak po celou dobu ctil v případu vicepremiéra Čunka presumpci neviny, což se ukázalo jako jediná správná cesta." (tisková mluvčí vlády Jana Bartošová; ČTK, 7. srpna)
"Já jsem jasně řekl, za jakých okolností bude Jiří Čunek odvolán, pokud neodstoupí sám. Pokud bude obžalován a celá věc půjde k soudu." (ČTK, 25. října)
"Pokud Jiří Čunek vše hodnověrně nám i veřejnosti nevysvětlí a nevyvrátí vznesená obvinění, je jeho pozice nehájitelná a bude muset odejít. Podotýkám, že to musí udělat v historicky krátké době několika dnů. Dejte mi prosím šanci s ním o tom osobně mluvit."

Nejasnosti kolem sociálních dávek a miliónů na účtech

Vicepremiér popřel, že by dávky bral, nicméně Právo má k dispozici dokument svědčící o opaku. Čunek také odmítl komentovat původ uložených peněz s tím, že nebude sdělovat informace o svých aktivitách z doby, než vstoupil do politiky.

V úterý pozdě večer se Čunek sešel s některými poslanci a senátory KDU-ČSL, aby se s nimi poradil o nastalé situaci. Podle předsedkyně lidoveckých poslanců Michaely Šojdrové Čunek na schůzce slíbil, že nejasnosti kolem majetkových poměrů své rodiny vysvětlí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám