Hlavní obsah

Ministři ignorují závazek vlády zveřejňovat dotace

– PRAHA

Povinnost pro úředníky dát na internet všechny informace o tom, komu a proč přidělili dotaci z veřejných peněz, se stala předmětem urputného boje mezi členy vlády. Koalice ve své dohodě a pak i vláda v programu slíbily, že veškeré informace o rozhodování orgánů veřejné správy budou veřejnosti přístupné.

Článek

Avšak většina ministrů, kteří dostali za úkol připravit příslušné změny zákonů, se jeho plnění vyhýbá. Vyplývá to z interního materiálu pro vládu, který vypracoval lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a který má Právo k dispozici.

Již před létem Kalousek přišel s návrhem, aby úředníci museli pověsit na internet veškeré informace, na jejichž základě rozhodli o poskytnutí dotace z veřejných peněz. To ale nejde bez změn devatenácti zákonů, např. týkajících se rozpočtových pravidel, různých forem podpor nebo fungování státních fondů.

A právě tyto změny žádal Kalousek po jednotlivých ministrech a ti se k tomu v červenci zavázali. Kalousek se dosud podkladů pro zákon nedočkal. Někteří ho úplně ignorují, jiní ho podle Kalouska odbyli. Požadavek nesplnili ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek a ministr vnitra Ivan langer. Nejsvědomitější byl naopak ministr dopravy Aleš Řebíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám