Hlavní obsah

Lidovci chtějí, aby Čunek vysvětlil kauzu s pobíráním dávek

PRAHA

Levicové opozici se v úterý nepodařilo zařadit na program jednání Sněmovny bod, na základě kterého měl premiér Mirek Topolánek (ODS) poslancům říct, jak se hodlá vypořádat s nejnovějším podezřením kolem vicepremiéra a šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Kluby KDU-ČSL a ODS návrh vetovaly, což jednací řád dolní komory umožňuje. Lidovci ale chtějí, aby jim Čunek situaci vysvětlil.

Článek

Chtějí vědět, co je na podezření, že jeho rodina zneužívala sociální dávky, pravdy. Podle dokumetů je jeho rodina pobírala v letech 1996 až 1999, tedy v době, kdy uložila do bank asi tři milióny korun. Na dávkách ročně dostala desítky tisíc korun.

Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová chce vyčkat, jak případ vysvětlí sám Čunek. "Žádná vláda si nemůže dovolit to, aby premiér či ministr zneužíval sociální dávky," řekla na dotaz, co se stane, pokud se prokáže Čunkovo provinění. Šojdrová čeká, že Čunek svým stranickým kolegům kauzu osobně vysvětlí.

Lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek o Čunkově kauze údajně nemá žádné informace, proto ji nechtěl komentovat. "Mohu pouze obecně říct, že pokud kdokoliv disponoval milióny, a přitom pobíral dávky ze sociálního systému, tak je to neospravedlnitelné jednání, které já neumím hájit." prohlásil Čunkův předchůdce v čele strany.

Místopředseda Sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal řekl, že Čunek má dostat příležitost situaci vysvětlit a předložit důkazy. "Osobně tuto záležitost pokládám za poměrně vážnou," uvedl Kasal.

Poslanci s žádostí neupěli

Rozšířit program sněmovní schůze o daný bod navrhl předseda komunistické frakce Pavel Kováčik.

Reagoval tak na informace České televize (ČT), podle níž Čunkova rodina pobírala od státu sociální dávky a příspěvky na bydlení v době, kdy nynější vicepremiér do bank uložil celkem 3,5 miliónu. Na úterním zasedání dolní komory nebyl přítomen ani Čunek ani Topolánek, kteří se z jednání omluvili.

"My jsme chtěli (informace od premiéra) právě proto, aby se učinila přítrž mediálním spekulacím a manipulacím," řekl Kováčik a dodal: "Jsou to věci příliš závažné, než abychom se tomu mohli nějakým způsobem usmívat, anebo strkat hlavu do písku, respektive zametat problémy pod koberec. Ty koberce by tady možná mohly jenom z posledních několika měsíců vyprávět".

Údajný trestný čin je podle policie zřejmě promlčen

Kdyby se policie začala zabývat tím, zda vicepremiér pobíral neoprávněně sociální dávky, pravděpodobně by dospěla k závěru, že možný trestný čin je již promlčený. Uvedla to pražská policejní mluvčí Eva Miklíková.

"Pokud by na pana Čunka podal někdo trestní oznámení, policie by ho asi stejně začala prošetřovat," uvedla Miklíková. Šetření by se podle ní ale měli ujmout policisté z místa jeho bydliště.

Bohdan Varyš ze vsetínského policejní ředitelství v úterý řekl, že žádný podnět k prošetření či trestní oznámení ve věci sociálních dávek Čunkovy rodiny zatím policisté nepřijali.

Podle Miklíkové by bylo nejlogičtější, kdyby se na policii obrátil úřad, který sociální dávky a příspěvky na bydlení Čunkovi vyplácel. Další možností by bylo, aby Čunkovo jednání oznámil na policii autor reportáže a předal jí materiály, které dokazují, že vicepremiér podváděl.

Únik informací vyšetřuje inspekce ministra

Únikem informací o majetkových poměrech vicepremiéra se již začala zabývat Inspekce ministra vnitra. Podle Čunka unikly informace z jeho trestního spisu vedeného kvůli údajné korupci.

"Kvůli tomu co se nyní odehrává, zabýváme se věcí z úřední povinnosti. Inspekce šetří, zda nedošlo k trestnému činu úniku informací od policisty," řekl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Čunek obvinění odmítl

Čunek v rozhovoru pro úterní Právo prohlásil, že kromě přídavků na děti a za narození dítěte žádné sociální dávky nebral.

Právo však má k dispozici jeden z dokladů o údajném vyplacení příspěvku na bydlení a sociálního příplatku. Čunek se proti tvrzením ČT chce bránit, reportáž je podle něj "předmětem trestního oznámení". Česká televize kvůli reportáži čelí trestnímu oznámení.

Čunkova rodina v letech 1996 až 1999 pobírala sociální dávky. Doklad o vyplacení příspěvku na bydlení a sociálního přípatku. Foto: Archiv Práva

Redaktor ČT na správnosti údajů trvá

Autor reportáže ČT Dalibor Bártek za zveřejněnými fakty stojí. "Veškeré informace, které jsme zveřejnili, byly podloženy písemnými dokumenty, a na všechno, co jsme řekli, existují dokumenty. Pokud policie tuto záležitost bude důkladně vyšetřovat, může se dotázat jak finančního úřadu, tak státních sociálních úřadů, respektive organizací, které se těmito věcmi zabývají," řekl v úterý ve zpravodajství ČT.

Česká televize také uvedla, že autorům reportáže poskytne veškerou právní oporu. Trestní oznámení podle ředitele ČR Jiřího Janečka a ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala není důvodné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám