Hlavní obsah

ČT čelí kvůli reportáži o Čunkovi trestnímu oznámení

Právo, Novinky, ČTK, znk, rav
PRAHA

Česká televize čelí trestnímu oznámení kvůli své reportáži ohledně vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Ten neupřesnil, jestli trestní oznámení podal přímo on nebo někdo jiný. Novinkám to řekl mluvčí lidovců Martin Horálek. Čunkův advokát Eduard Bruna uvedl, že o oznámení nic neví, postupem svého klienta byl překvapen.

Článek

"Pan vicepremiér se k tomu dále nebude vyjadřovat a ani nemůže, protože pořad (ČT) je předmětem trestního oznámení," řekl Horálek.

ČT v pořadu Reportéři v pondělí uvedla, že Čunek údajně uložil před svým vstupem do politiky během 14 dnů roku 1998 u tří různých bank celkem 3,5 miliónu korun. Je to o milión korun víc, než kolik přiznal letos v únoru poslancům. Odkud peníze pocházejí, však Čunek odmítl Právu říci.

Čunkův advokát Eduard Bruna byl postupem svého klienta překvapen. "Klient se mi s těmito věcmi vůbec nesvěřil," komentoval Bruna Čunkův nový případ. Upozornil ale na fakt, že smlouvu o právní pomoci má s Čunkem uzavřenou jen na dobře známou korupční trestní kauzu, v níž Čunek figuroval do srpna jako obviněný z přijetí půlmiliónového úplatku.

Čunkova rodina v letech 1996 až 1999, tedy v době, kdy nynější vicepremiér zřejmě nakládal s milióny, pobírala od úřadu sociální dávky, uvedla ČT.

Čunkova rodina v letech 1996 až 1999 pobírala sociální dávky. Doklad o vyplacení příspěvku na bydlení a sociálního přípatku.

Podle ČT Čunek nejprve 9. listopadu před devíti lety uložil milión korun na účet v opavské pobočce ČSOB. O tři dny později prý vkládá jeden a půl miliónu korun ve zlínské pobočce Union banky na účet své tchyně, přestože má u stejné banky založený vlastní účet.

Nakonec 23. listopadu vložil do Universal banky v Opavě, která krátce nato zkrachovala, milión korun, o kterém již média informovala. Podle ČT se Čunek ve všech třech případech prokazoval občanským průkazem, jehož ztrátu rok a půl předtím nahlásil.

Čunek se o původu miliónů odmítl bavit.

Bruna: Čunek neuznal za vhodné se mi s tím svěřit

Advokáta Brunu informace médií o Čunkých nevyřešených majetkových poměrech z druhé poloviny 90. let překvapily.

"Můžu úplně s čistým svědomím říci, že o té věci nic nevím, protože klient doteď neuznal za vhodné mi k tomu dopředu cokoli říci. Důkazem toho je i fakt, že jsem ani nevěděl, že měl dnes podat trestní oznámení na Českou televizi. To se skutečně poprvé dovídám až od vás. Se mnou to oznámení stoprocentně nezpracovával," dodal v úterý Bruna.

Na dotaz Práva, co říká na to, že si měl Čunek uložit do bank 3,5 miliónu korun, Bruna odpověděl: "To mě tedy vedlo k velkému úžasu, protože se mnou o tom nikdy nemluvil," uvedl advokát, v jehož kanceláři pracuje i expremiér Stanislav Gross.

K podrobnostem uvedeným v reportáži ČT i v úterním Právu se ale Bruna nechtěl příliš vyjadřovat. "Je to těžké. Klient se mi vůbec s těmito věcmi nesvěřil. Měl sice k nějakým věcem, patrně i těmto, podávat vysvětlení na policii v Olomouci, ale to se nakonec neuskutečnilo," řekl Právu Bruna.

Desítky trestních oznámení na vsetínskou radnici

Olomoucká policie pod dozorem tamního okresního státního zastupitelství již několik týdnů prověřuje podle informací Práva desítky vesměs anonymních trestních oznámení na vsetínskou radnici a její hospodaření v době, kdy tam jako starosta Čunek působil. Policisté zatím nikoho neobvinili. Práci jim totiž ztěžuje právě anonymita oznamovatelů a tedy i nedostatek svědků, kteří by mohli o případné trestné činnosti vsetínských zastupitelů něco říci.

Vyšetřovatelé měli v plánu vyslechnout před časem i samotného Čunka. Nakonec se tak nestalo, protože Bruna policii upozornil na právní překážku, která výpovědi zabránila. "Ta překážka spočívá v tom, že máme pochybnosti o tom, že věc prověřuje Olomouc. Podle nás by to měl dělat místně příslušný Vsetín, kde mělo dle těch oznámení k trestné činnosti dojít," vysvětlil Bruna.

Nové informace o Čunkových majetkových poměrech, které se v pondělí a v úterý objevily v médiích, však Brunu nechávají klidným. "Pochybnosti to u mě nevyvolalo. Jako zkušený advokát mám pocit, že ta pravda je vždy trochu jinde. Nejsem si jist, zda média mají přesné a zcela pravdivé informace," podotkl Bruna.

ČSSD: Čunek by měl odejít z vlády

Vicepremiér by měl kvůli novým informacím o finančních poměrech své rodiny odejít z vlády, prohlásila v úterý předsedkyně senátorů ČSSD Alena Gajdůšková. Pokud se podle ní prokážou informace o tom, že Čunkova rodina pobírala od státu sociální dávky a příspěvky na bydlení v době, kdy současný lidovecký předseda ukládal do bank milióny, měl by se také vzdát mandátu senátora.

"Není možné, aby nadále pan senátor a místopředseda vlády v té pozici zůstával," uvedla Gajdůšková na tiskové konferenci. Podle ní by senátoři ČSSD podpořili Čunkovo vydání k případnému novému trestnímu stíhání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám