Hlavní obsah

Poslanecké pomníčky letos budou stát až tři miliardy

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Poslanecké sněmovně začínají v těchto dnech probíhat nejtvrdší zákulisní jednání. Poslanci napříč politickým spektrem se musí dohodnout, podle jakého klíče se letos budou v rámci tzv. porcování medvěda dělit peníze mezi jednotlivé strany. Letos se počítá, že se z rozpočtové rezervy rozdělí asi tři miliardy.

Článek

Dohodnout se musí i na výši prostředků, které letos padnou na oltář drobných investičních akcí v jednotlivých volebních obvodech.

Bude to totiž otázka politických dohod. Obecně platí, že největší část prostředků tradičně nakonec putuje do volebních okrsků momentálně vládních poslanců a pouze menší část (hovoří se o 8 až 20 procentech) do míst, odkud se rekrutují opoziční poslanci.

K dohodě se nakonec vždy dospěje, říkají poslanci, kteří jsou ve Sněmovně již několik volebních období.

Loni to bylo sedm miliard

Z celé Sněmovny se tohoto rozdělování nezúčastňují pouze poslanci za Stranu zelených. Tato strana toto rozdělování peněz ze zásady jako nekorektní a nespravedlivé odmítá.

Jen loni dodatečné výdaje v rámci tzv. porcování medvěda představovaly sedm miliard korun. Na protest proti drancování jednotlivých kapitol rozpočtu loni dokonce poprvé v historii nehlasoval pro vládní rozpočet tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý( ODS), když mu poslanci sebrali milióny na své poslanecké pomníčky i z peněz určených na důchody.

Letos se počítá se skromnější částkou něco mezi dvěma až třemi miliardami. Kolik ale nakonec poputuje peněz na opravy hřišť, škol, cest, hřbitovních zdí, ale i na organizaci nejrůznějších festivalů a úpravu fotbalových trávníků do volebních okrsků jednotlivých poslanců, si neodváží nikdo odhadnout. Udržet stranickou disciplinu je problematické. Strany mohou těžko ideově zavázat své poslance, aby hlasovali jednotně, když se jedná o stavbu nového domova důchodců v městě N.

Více než 800 žádostí

Více než 800 žádostí obcí a nejrůznějších organizací o individuální dotace ze státního rozpočtu v hodnotě několika miliard korun už v prostorách sněmovního rozpočtového výboru skladují v několika hromadách. A to ještě rozpočtový výbor bude muset zvládnout nápor poslaneckých žádostí o dotace.

Pokud se strany vládní koalice budou chtít bavit o změnách postupu při tzv. porcování medvěda, ČSSD je připravená, říká první místopředseda této strany Bohuslav Sobotka. Bylo by však podle něj vhodné omezit účely, na které by se takové prostředky věnovaly, aby byla jistota, že skončí ve veřejném sektoru.

Odstrašujících případů nesmyslného přerozdělování peněz v minulých letech se ve Sněmovně najde hodně. To se financovaly vodní parky v místech, kde nebyla voda, ze státní kasy se platily umělé povrchy fotbalových hřišť. Některé žádosti požadovaly dotace na rekonstrukce budov luxusních sportovních klubů, opravy domů, které mohly skončit v soukromých rukou, či na dotování sportovních časopisů.

Reklama

Související články

Z rozpočtu se hradí výzkum i výměna oken

Výdaje státního rozpočtu na příští rok dosáhnou 1040 miliard. Jsou určeny nejen na výplatu penzí, sociální dávky, provoz vysokých škol, soudů, výstavbu dálnic,...

Výběr článků

Načítám