Hlavní obsah

Prezident Klaus rozdal dalších 14 milostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus udělil v pondělí 14 milostí. Šesti lidem prominul trest vyhoštění. Omilostnil například i člena pohraniční hlídky, který v roce 1989 nedovoleně překročil státní hranici a ohrožoval přitom samopalem nadřízeného. V jednom případě omilostnil i starého muže, který zabil svého duševně nemocného vnuka.

Článek

"Prezident vzal v úvahu vysoký věk odsouzeného a také fakt, že poškozený trpěl paranoidní schizofrenií a opakovaně vyhrožoval a fyzicky napadal své prarodiče, kteří jej měli ve své péči," zdůvodnila milost prezidentská kancelář.

Všichni lidé dostali milost  z humanitárních důvodů. Buď je jejich zdravotní stav velmi špatný, nebo se starají o dítě. To je i případ Zdeňka Tetřeva, kterému Klaus prominul část trestu, který mu byl udělen za to, že srazil autobusem na přechodu člověka. Muž sám pečuje o mentálně postiženou dceru a nemohoucí matku své zesnulé manželky.

Tresty vyhoštění Klaus udělil šesti lidem, většině proto, že nemají již žádné vazby na původní zemi a v Česku založili rodinu.

Klaus dá odsouzeným ročně několik desítek milostí, nebo tresty odsouzených zmírní.  Před rokem například omilostnil tři učitelky, které měly pykat za to, že dostatečně nezabezpečily svátek pálení čarodějnic a jedna dívka utrpěla vážné popáleniny.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezident udělil další dvě milosti

Prezident Václav Klaus udělil další dvě milosti. K prominutí trestu jej vedly rodinné či zdravotní důvody. Stanislava Bellefgounová byla odsouzena za pokus...

Výběr článků

Načítám