Hlavní obsah

Říman musí znovu hledat nového šéfa CzechInvestu

PRAHA

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) vyhoví žádosti generálního ředitele agentury CzechInvest Romana Čermáka na uvolnění z této funkce. Řízením CzechInvestu Říman pověří některého z pracovníků agentury. Ministr to v pondělí řekl v České televizi.

Článek

Čermák stojí v čele CzechInvestu od letošního dubna. Tehdy ve funkci vystřídal Tomáše Hrudu, kterého Říman odvolal. Čermák se podle Římana rozhodl odejít z čela CzechInvestu kvůli tomu, že chce pracovat v zahraničí.

"Ten odchod (Čermáka z vedení CzechInvestu), který je plánován, je odchodem řízeným z obou stran. Žádné drama se nekoná," podotkl Říman. Dosavadní ředitel ohlásil ministrovi svůj odchod minulý týden, odpoledne se kvůli tomu sejdou.

Personální změna ve vedení agentury nebude mít podle Římana nepříznivý vliv na chod agentury, která hraje důležitou roli i při čerpání peněz z evropských fondů.

Řízením CzechInvestu by po odchodu Čermáka měl být pověřen některý z pracovníků agentury. "Mám v hlavě dva nebo tři lidi zevnitř CzechInvestu. I do budoucna předpokládám, že nebudu hledat z vnějšku, to by se se musel na nebi pracovního trhu opravdu ukázat velký favorit, ale spíše vyberu některého z lidí, kteří v CzechInvestu pracují a odvádějí slušné výsledky," uvedl Říman.

Říman Čermáka chválil

Ministr je se sedmiměsíčním působením Čermáka spokojený. "Když se podíváme na všechny ukazatele úspěšnosti této organizace, tak se zlepšily. Situace (v CzechInvestu) je podle mě stabilizovaná a není důvod k nějakým panikám," prohlásil Říman.

Například tempo čerpání plateb z předchozího operačního programu prostřednictvím CzechInvestu se letos podle Římana zvýšilo na dvojnásobek a neklesl ani příliv zahraniční investic do země.

"Podíváme-li se na situaci v CzechInvestu dnes střízlivýma a racionálníma očima bez nějakých emocí, tak vidíme, že organizace je stabilizovaná a jedna výměna, byť na postu nejvyšším, to nemůže změnit," dodal.

V dubnu odstoupila třetina pracovníků

Čermák se po svém jmenování do funkce generálního ředitele CzechInvestu potýkal s personálními problémy, protože zhruba třetina ze tří stovek pracovníků agentury včetně jejího desetičlenného vedení podala na protest proti odvolání Hrudy výpověď. Další odvolal Čermák sám. Problémy byly ale i s novým vedením, dva noví ředitelé odborů agentury byli trestně stíháni, pro nedostatek důkazů byli však nakonec osvobozeni.

Březnovému odvolání bývalého generálního ředitele CzechInvestu Hrudy předcházela kontrola, která podle Římana odhalila v agentuře nesrovnalosti, například při zadávání veřejných zakázek.

Hruda ale důvody odvolání považuje za účelové. V pozadí byl podle něj dlouhodobě nepříznivý vztah ministra k jeho osobě a CzechInvestu jako celku.

CzechInvest byl založen 1. listopadu 1992 jako agentura, jejímž hlavním cílem bylo podporovat příliv přímých zahraničních investic do ČR. CzechInvest kromě zprostředkování investic hraje důležitou roli také při čerpání peněz z evropských fondů.

Reklama

Související články

Říman odvolal šéfa CzechInvestu

S okamžitou platností odvolal v pátek ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS)z funkce generálního ředitele agentury na podporu podnikání a investic...

Celé vedení CzechInvestu podalo výpověď

Všech deset členů vedení vládní agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest podalo výpověď. Reagují tím na to, jak v minulém týdnu odvolal ministr...

Výběr článků

Načítám